Έτσι μπορεί να γίνει πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα.

Μικρές συμβουλές βγαλμένες από προσωπική προσπάθεια για πιο καλό ύπνο και ακόμα καλύτερο ξύπνημα.

Ρουτίνα

Ο ύπνος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Και για να είναι σωστή πρέπει όλα να πηγαίνουν ρολόι. Γι’ αυτό πρέπει να μάθεις τον οργανισμό σου ότι πρέπει να σηκώνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου, η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως και κάποια στιγμή ο οργανισμός σου θα μάθει και θα του γίνει συνήθεια. Έχεις ακούσει αυτούς τους περίεργους -για μένα- ανθρώπους που ανοίγουν τα μάτια τους πριν το ξυπνητήρι; Ε, για κάτι τέτοιο σου μιλάω.

Κατάλληλες προϋποθέσεις

Για να πάνε όλα καλά χρειάζονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Έτσι και για έναν καλό ύπνο πρέπει να δημιουργήσεις τις σωστές συνθήκες στο δωμάτιο για να βοηθηθεί το σώμα σου και να μπει στη λειτουργία ύπνου χωρίς ζόρια και παρεμβολές. Ξέχνα τα πολλά φώτα και την ασφυκτική ζέστη που έχεις συνηθίσει να έχει το δωμάτιό σου. Ιδανικά το δωμάτιο που κοιμάσαι πρέπει να είναι σκοτεινό και η θερμοκρασία του να φτάνει τους 16-18 βαθμούς. Αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να κοιμηθείς πιο εύκολα, να περάσεις καλά κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ξυπνήσεις με χαμόγελο σαν αυτό που βλέπεις στις διαφημίσεις.

Απομάκρυνση ενοχλητικών στοιχείων

Μη μου πεις ότι κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση και το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι σου. Α, έχεις και το laptop πάνω στα πόδια σου. Ξέρεις πόσο κακό κάνεις στον εαυτό σου; Κι αν σε πάρει ο ύπνος και κοιμάσαι άτσαλα ενδέχεται να κάνεις κακό και στις συσκευές. Αποφάσισε να σταματήσεις να κοιμάσαι σαν να είσαι κομμάτι κονσόλας και απλά ξάπλωσε στο κρεβάτι σου, κλείσε τα μάτια σου και χαλάρωσε. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς επιτρέπεται να διαβάσεις μερικές σελίδες από το βιβλίο σου. Θα δεις ότι θα το απολαμβάνεις σιγά-σιγά.

Διατροφή ύπνου

Θα μου πεις ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις διατροφή για να χάσεις αυτά τα ελάχιστα περιττά κιλά θα κάνεις για να κοιμάσαι καλύτερα; Καλό είναι να δοκιμάσεις να αλλάξεις τις βραδινές διατροφικές σου συνήθειες και θα δεις καλό στον ύπνο αλλά και στη σιλουέτα σου. Αρχικά, ακόμα και να νιώθεις ότι δεν σε επηρεάζει το βαρύ φαγητό το βράδυ και κυρίως λίγο πριν κοιμηθείς, πρέπει να το αποφεύγεις οπωσδήποτε. Ο καφές και το τσάι δεν είναι επίσης πολύ καλές επιλογές για ροφήματα πριν τον ύπνο, αν και εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.

Μία κι έξω!

Το χουζούρεμα είναι απολαυστικό αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν βοηθάει ιδιαίτερα τον οργανισμό να ξυπνήσει. Αν ανοίξεις τα μάτια σου τότε καλύτερα σήκω από το κρεβάτι ή απλά ξανακοιμήσου. Ακόμα κι αν συμβεί να ξυπνήσεις καταμεσής της νύχτας και δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς, τότε μην στριφογυρίζεις με το μαξιλάρι αγκαλιά. Σήκω, κάνε μία βόλτα στο σπίτι ή ξαναπιάσε το βιβλίο σου. Θα σου είναι πιο εύκολο να κοιμηθείς ξανά.

Κάνεις τη νύχτα μέρα

Αυτό είναι συχνή συνήθεια πολλών ανθρώπων που σχετίζεται με τις ώρες που δουλεύουν. Κοιμούνται πρωί και ξυπνάνε βράδυ δηλαδή. Ο οργανισμός όμως είναι μία άψογα ρυθμισμένη μηχανή που έχει προγραμματιστεί να ξυπνάει πρωί, όταν έξω έχει ήλιο και να ξεκουράζεται το βράδυ. Αν λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα τότε συντονίσου με τη φύση του οργανισμού σου.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Η πρωινή άσκηση είναι το πιο ευεργετικό για τον οργανισμό πράγμα. Λειτουργεί σαν boost και ενεργοποιεί τη λειτουργία του οργανισμού. Το σώμα σου αντιλαμβάνεται στο 100% την κίνηση και όλα τα όργανά σου μπαίνουν ”ξυπνάνε” για τα καλά.

Ξέρω ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστείς με όλα αυτά γιατί ο οργανισμός είναι μηχανή, εσύ όμως έχεις και ψυχούλα και σε καταλαβαίνω. Κάνε μία προσπάθεια όμως. Ίσως νιώσεις καλύτερα!
Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο