Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία τον Νοέμβριο στον Ιανό

Με εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και εκπτώσεις στα σχετικά βιβλία ο Ιανός προσκαλεί τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας σε ένα σαφάρι… συγκινήσεων και μυστηρίων

Η όψιμη δημοφιλία της αστυνομικής λογοτεχνίας στην χώρα μας οδήγησε σε μια πρωτοφανή έκρηξη πεζογραφικής παραγωγής από έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς που ασχολούνται πλέον συστηματικά με το νουάρ. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος έχουν εκδοθεί ήδη περισσότερα από 40 αστυνομικά μυθιστορήματα ελλήνων συγγραφέων, όταν πριν από 20 χρόνια ο αριθμός αυτός δεν υπερέβαινε τα πέντε ετησίως! Την ίδια στιγμή, αυξάνονται εντυπωσιακά οι θεωρητικές εργασίες που ερευνούν αναλυτικά την ιστορία της ελληνικής και διεθνούς αστυνομικής λογοτεχνίας και παρουσιάζουν διεξοδικά τα ιστορικά, ειδολογικά, αφηγηματικά, πολιτικοκοινωνικά κ.ά. χαρακτηριστικά της.

Αυτή ήταν και η αφορμή για την διοργάνωση του «Μήνα Σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας» φέτος τον Νοέμβριο από τα βιβλιοπωλεία Ιανός στην Αθήνα (Σταδίου 24) και τη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7) σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Σε όλη τη διάρκεια του μήνα σε ειδικά σημεία των βιβλιοπωλείων θα παρουσιάζονται τα αστυνομικά μυθιστορήματα, οι συλλογές αστυνομικών διηγημάτων και τα βιβλία θεωρίας σχετικά με το είδος, ελλήνων ή ελληνόφωνων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν το 2001 έως σήμερα. Παράλληλα, σημαντικοί συγγραφείς του είδους θα βρεθούν στο χώρο των βιβλιοπωλείων για να συναντηθούν με τους αναγνώστες, να συνομιλήσουν μαζί τους και να υπογράψουν βιβλία τους.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων αναλυτικά:

Στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Αθήνας (από τις 18:00 έως τις 20:00):

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου: Βαγγέλης Γιαννίσης και Χίλντα Παπαδημητρίου.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου: Γρηγόρης Αζαριάδης, Βασιλική Λεβεντάκη και Μαρλένα Πολιτοπούλου.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου: Αντώνης Γκόλτσος και Αναστάσης Σιχλιμίρης.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: Κυριακή Γεροζήση και Κώστας Μουζουράκης.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου: Ανδρέας Μιχαηλίδης και Χρύσα Σπυροπούλου. Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Ευαγγελία Ευσταθίου και Χρήστος Παπαδημητρίου.Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου: Δημήτρης Μαμαλούκας και Αναστασία Μπαξεβάνη.
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου: Παναγιώτης Γιαννουλέας, Σόνια Ζαχαράτου και Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη.

Στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Θεσσαλονίκης:

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου: Δημήτρης Αναστασίου (18:00-20:00).
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Πολυδεύκης Παπαμιχαήλ (18:00-20:00).
Τρίτη 22 Νοεμβρίου: Πέτρος Μαρτινίδης (18:00-20:00).
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου: Έλενα Χουσνή (18:00-20:00).
Σάββατο 26 Νοεμβρίου: Πάνος Ιωαννίδης (12:00-14:00).

Ο «μήνας σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο cafe του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας με θέμα: «Κοινωνία, πολιτική και σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία». Θα μιλήσουν ο διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» (oanagnostis.gr) Γιάννης Μπασκόζος, ο ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας και μέλος της ΕΛΣΑΛ Γιάννης Πανούσης, ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΛΣΑΛ Μανώλης Πιμπλής και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαρλένα Πολιτοπούλου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ την εκδήλωση θα «κλείσει» θεατρικό δρώμενο-έκπληξη, βασισμένο στο κείμενο της Βρετανίδας συγγραφέως Jan Devlin με τίτλο «Της τύχης τα γυρίσματα» («Change of fortune»), σε μετάφραση της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου και σκηνοθεσία-ερμηνεία της Άσπας Κυρίμη.

Για όλο τον μήνα εκπτώσεις έως 30%* στη σχετική βιβλιογραφία
* Εξαιρούνται τα βιβλία που εμπίπτουν στον νόμο περί ενιαίας τιμής

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο