Ο Σεπτέμβρης που πέρασε φρόντισε να συνεχίσει ένα ανεπανάληπτο σερί. Η μέση του θερμοκρασία (παγκοσμίως) ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Πριν από τον Σεπτέμβρη όμως, έχουν προηγηθεί άλλοι 16 «καυτοί» μήνες. Κάθε μήνας που περνάει, παίρνει τον τίτλο του «πιο θερμού στην ιστορία».
Με τους 9 πρώτους μήνες του 2016 να έχουν σπάσει τα… κοντέρ, μπορούμε πλέον να είμαστε βέβαιοι. Το 2016 θα είναι το πιο «καυτό» έτος έχει ζήσει ο πλανήτης μας. Ενα ρεκόρ που συνοδεύεται από αρκετές αρνητικές συνέπειες.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αν ο ξέφρενος ρυθμός της αυξανόμενης θερμοκρασίας διατηρηθεί, τότε αυτό πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα του πλανήτη. Οπως αναφέρει η έρευνα 1 στα 6 είδη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης!
Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προειδοποιούν. Ηδη από το 2004 υπήρχε αντίστοιχη έρευνα, δημοσιευμένη στο Nature, η οποία τόνιζε πως περίπου 1.000.000 είδη φυτών και ζώων απειλούνται με εξαφάνιση. Τότε η εκτίμηση ήταν σχετικά πρόχειρη, όμως 12 χρόνια μετά οι επιστήμονες έχουν συλλέξει πολλές περισσότερες πληροφορίες που οδηγούν στα ίδια (ή και χειρότερα) συμπεράσματα.
Τα τελικά αποτελέσματα έχουν μια βάση δεδομένων από σχεδόν 100 έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μην αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης. «Ο κίνδυνος εξαφάνισης είναι μεγάλος και εξαρτάται άμεσα από την αλλαγή του κλίματος και γενικά την ρύπανση του περιβάλλοντος» τόνισε ο Mark Urban από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, που πέρασε πάνω από ένα χρόνο ερευνώντας το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Προς το παρόν, οι χώροι του πλανήτη είναι, έστω και άνισα, «μοιρασμένοι» στα είδη που τον κατοικούν. Οσο η θερμοκρασία αυξάνει, κάποιες περιοχές θα γίνονται απαγορευτικές για συγκεκριμένα είδη, κάνοντας τον διαθέσιμο χώρο λιγότερο. Τα πιο ευάλωτα είδη δεν πρόκειται να επιβιώσουν από αυτή την ανακατανομή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την βιοποικιλότητα βρίσκεται στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. «Οι περιοχές που είναι πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα, βρίσκονται υπό τον μεγαλύτερο κίνδυνο» εξηγεί η Lee Hannah, μέλος της έρευνας του 2004.
Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Γη αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Αν οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν και το ένα έκτο των ειδών εξαφανιστεί, θα είναι η 6η φορά που η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας περνάει κρίση.
Θα είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αυτό θα το ζήσει ο άνθρωπος. Παράλληλα, θα είναι η μοναδική στην οποία ο άνθρωπος είχε ενεργό και καθοριστικό ρόλο!
Πηγή: iefimerida.gr