Επιβαρύνσεις της τάξης των 100 ευρώ και σε όσους βγάζουν από 750-800 ευρώ το μήνα φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει, ερήμην της Τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με συντελεστές:
– Από 0-20.000 ευρώ 22%
– Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
– Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
– Άνω των 40.000 ευρώ 45%
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, το αφορολόγητο μειώνεται έτσι στα 9.091 ευρώ. «Δεν θα φέρω ποτέ νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Και αυτό γιατί η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.100 σε 2.000 ευρώ και το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 1.000 ευρώ ανά 10 ευρώ πάνω από τα 20.000 ευρώ (και όχι κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ από τα… 2.000 ευρώ που έλεγε, μιλώντας στις κάμερες, πριν ανασκευάσει εκ των υστέρων).
Αυτό σημαίνει επιπλέον φόρο για όσους βγάζουν πάνω από 9.000 το χρόνο (ή από μόλις 750 ευρώ το μήνα), λόγω μείωσης κατά 100 ευρώ της έκπτωσης φόρου (στα 2.000 από 2.100 ευρώ). Και αυτά είναι τα επίσημα, πριν καν αποκαλυφθούν τα υπόλοιπα στοιχεία.
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε πως καταθέτει άμεσα δύο νομοσχέδια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Δηλαδή η κυβέρνηση συμφώνησε μεν στον στόχο για μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά όχι και στο ότι «βγαίνουν τα νούμερα» με τα μέτρα που παίρνει.
Στον «αέρα» η αξιολόγηση
Παρά τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει η επιλογή αυτή, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25-26 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, κ.κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη, ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς χθες βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα θέματα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία και κείμενο συμφωνίας.
«Προσπαθήσαμε και κάναμε τα πάντα να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας».
Φόρος εισοδήματος
«Εχουμε βρει το 1% που χρειαζόταν να προκύψει από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς και είναι ένα νομοσχέδιο φορολογικά προοδευτικό. Δεν έχει απότομες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως διευκρίνιζαν από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου ανέρχεται τελικά σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.
«Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Κόκκινα δάνεια
Έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο και πιστεύω πως έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ο κ. Γ. Σταθάκης.
«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.
Ασφαλιστικό
To 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 260.000 άτομα, θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο ότι εξασφαλίζεται η προσέγγιση με τους δανειστές μέσα από ένα μείγμα προτάσεων, που θα περιλαμβάνει:
α. περικοπές συντάξεων
β. λελογισμένη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (1,5% για τρία χρόνια ή 1% για έξι χρόνια)
γ. αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων
Επιπλέον, παραθέτοντας παραδείγματα νέων συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι για το 80% των σημερινών ασφαλισμένων που εισπράττουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες.
Π.χ. Με μισθό 700 ευρώ και 36 χρόνια ασφάλισης ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη 632 ευρώ από 575.
Ο υπουργός Εργασίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις μετά το 2018 ενώ, με τις εκπτώσεις που έγιναν δεκτές για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, τόνισε ότι το 80% των επιστημόνων και των επαγγελματικών θα πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από όσα πληρώνουν σήμερα.
Πάντως, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η συνταξιοδοτική πίτα είναι μεν μικρότερη, αλλά μοιράζεται με δικαιότερο τρόπο προς όφελος των αδυνάμων.
Ανάλογη ρύθμιση με αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προωθηθεί και για το Δημόσιο.