9 tips που θα μας βοηθήσουν να θέσουμε υγιή προσωπικά όρια

Το να θεσπίσεις υγιή όρια και να τα επιβάλεις, σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό σου με σιγουριά Κανένας δεν μπορεί να σε συμπαθήσει, να σε αγαπήσει ή να σε σεβαστεί, αν δεν ξέρει ποιος πραγματικά είσαι, τονίζει η Παναγιώτα Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων. Και εσύ δικαιούσαι να έχεις πραγματική συμπάθεια, αγάπη και σεβασμό.

Μερικές οδηγίες που θα βοηθήσουν στη θέσπιση υγιών προσωπικών ορίων:

● Όταν αντιληφθείς την ανάγκη να θέσεις ένα όριο, κάνε το με ξεκάθαρο, ήρεμο, σταθερό τρόπο, με σεβασμό και με λίγα λόγια. Μην δικαιολογείσαι, μη θυμώνεις ή απολογείσαι για το όριο που θέτεις.

● Δεν είσαι υπεύθυνος για την αντίδραση του άλλου όταν θέτεις ένα όριο. Είσαι υπεύθυνος μόνο στο να επικοινωνήσεις το όριο με σεβασμό. Αν ο άλλος αναστατωθεί, είναι δικό του θέμα. Κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν συνηθίσει να σε ελέγχουν, να σε κακοποιούν ή να σε χειρίζονται, μπορεί να σε δοκιμάσουν. Χρειάζεται να το έχεις προβλέψει και να παραμείνεις σταθερός. Να θυμάσαι ότι η συμπεριφορά σου πρέπει να ταιριάζει με τα όρια που θέτεις. Δεν μπορείς να καθιερώσεις ένα ξεκάθαρο όριο αν απολογείσαι.

● Στην αρχή μπορεί να νιώθεις εγωιστής, ένοχος ή να ντρέπεσαι όταν θέτεις ένα όριο. Κάνε το έτσι κι αλλιώς και πες στον εαυτό σου ότι έχεις δικαίωμα να τον φροντίσεις. Η θέσπιση ορίων χρειάζεται εξάσκηση και αποφασιστικότητα. Μην αφήνεις το άγχος ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να σε εμποδίσει να φροντίσεις τον εαυτό σου.

● Όταν νιώθεις θυμό ή μνησικακία ή αντιλαμβάνεσαι ότι κλαψουρίζεις ή παραπονιέσαι, μάλλον χρειάζεται να θέσεις ένα όριο. Άκουσε τον εαυτό σου, αποφάσισε τι χρειάζεται να κάνεις ή να πεις και επικοινώνησέ το με σιγουριά.

● Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις να θέτεις υγιή όρια. Είναι μια διαδικασία. Θέσε τα όρια στο δικό σου χρόνο και όχι όταν σου το λέει κάποιος άλλος.

● Ανέπτυξε ένα σύστημα υποστήριξης από ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμά σου να θέτεις όρια. Απαλλάξου από τα τοξικά πρόσωπα στη ζωή σου, δηλαδή όσους θέλουν να σε χειριστούν, να σε κακοποιήσουν και να σε ελέγξουν.

● Ξεκίνησε να θέτεις απλά, αλλά σταθερά όρια με έναν ήπιο ή ουδέτερο τόνο. Ίσως νιώσεις περίεργα στην αρχή, αλλά καθώς φροντίζεις τον εαυτό σου, η δύναμη που θα αποκτάς θα το κάνει πιο εύκολο.

● Εκτόνωσε οποιαδήποτε έντονα συναισθήματα πριν συζητήσεις με κάποιον για τα όριά σου.

● Χρησιμοποίησε απλή, άμεση γλώσσα.

Sad woman

Πρακτικά παραδείγματα θέσπισης ορίων:

● Όταν κάποιος είναι θυμωμένος και σου φωνάζει: «Θέλω να σταματήσεις να φωνάζεις. Αν συνεχίσεις, θα φύγω απo το δωμάτιο».

● Αν σε ενοχλούν με προσωπικά τηλεφωνήματα στη δουλειά σου: «Επειδή έχω πολλή δουλειά να κάνω, θα σε πάρω εγώ το απόγευμα να μιλήσουμε».

● Για να αρνηθείς επιπλέον υποχρεώσεις στη δουλειά: «Η εταιρεία αυτή είναι πολύ σημαντική για μένα, αλλά αυτή τη φορά θα χρειαστεί να αρνηθώ το αίτημά σου για εθελοντική βοήθεια, προκειμένου να ανταποκριθώ στις ανάγκες της οικογένειάς μου».

● Για να βάλεις όριο σε κάποιον που είναι επικριτικός: «Με ενοχλεί να σχολιάζεις το βάρος μου. Σε παρακαλώ να σταματήσεις να το κάνεις».

● Για να κερδίσεις χρόνο όταν θέλεις να πάρεις μια σημαντική απόφαση: «Θα χρειαστώ χρόνο για να το σκεφτώ. Θα σου απαντήσω αύριο».

● Για να ακυρώσεις μια δέσμευση: «Ξέρω ότι συμφώνησα να βοηθήσω να συγκεντρωθούν χρήματα για τον έρανο, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν έχω τόσο χρόνο ώστε να το φροντίσω σωστά, οπότε χρειάζεται να αποσυρθώ. Θα ήθελα να προτείνω κάποιον άλλο που ίσως μπορεί να βοηθήσει».

● Όταν κάποιος σου ζητά συνεχώς χρήματα: «Δεν θα σου δανείσω άλλα χρήματα. Σε νοιάζομαι και πιστεύω ότι χρειάζεται να αρχίσεις να παίρνεις την ευθύνη του εαυτού σου».
Πηγή Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο