Σχέση αμέσως μετά το χωρισμό: Θα πετύχει;

Oι ρομαντικές σχέσεις για τους περισσότερους από εμάς βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής μας. Γι’ αυτό το λόγο ξοδεύουμε χρόνο, χρήμα, ενέργεια, χρήματα αλλά και την ψυχική μας ηρεμία για να είμαστε μαζί με τους συντρόφους μας και να διατηρήσουμε υγιή τη σχέση μας μαζί τους.

Επειδή ακριβώς επενδύουμε πολλά για να δημιουργήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε μια σχέση, στην περίπτωση που επέρχεται ο χωρισμός ή το διαζύγιο το κόστος είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα το ψυχολογικό. Πολύ μεγαλή σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα άτομα μετά από έναν χωρισμό. Σύμφωνα με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα επιλέγουν για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό και προχωρούν στη ζωή τους μετά από το τέλος μια σχέσης.

Επίσης οι μελετητές συνέλεξαν χρήσιμα στοιχεία για το πως μπορούμε να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, περνώντας αμέσως σε μια νέα σχέση (oι λεγόμενες “rebound” σχέσεις) . Ποιοι είναι οι σημαντικοίπαράγοντες στην πρόβλεψη μετά από έναν χωρισμό; Ποια είναι τα στοιχεία μπορεί να αναζητήσουμε σε έναν νέο σύντροφο;

Η στερεότυπη αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για τις σχέσεις που δημιουργούνται από τα άτομα αμέσως μετά τον χωρισμό είναι κατά κύριο λόγο ο βιαστικός και επιπόλαιος χαρακτήρας τους. Πέρα από αυτές τις αντιλήψεις οι “rebound” σχέσεις μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές. Μπορεί να είναι να αποδειχθούν σχέσεις πολύ σύντομες χρονικά και με έναν αριθμό συντρόφων αλλά και από νέες αποκλειστικές σχέσεις.

Τα στοιχεία της αμερικανικής έρευνας έδειξαν ότι μια “rebound” σχέση δεν είναι αναγκαστικά καταδικασμένη να αποτύχει, ούτε απαραίτητα επιβλαβής. Άτομα που δημιούργησαν μικρής χρονικής διάρκειας σχέση αμέσως μετά το χωρισμό τους, αποδείχθηκαν με καλύτερη συναισθηματική ευεξία. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο σύντομος χρόνος μιας “rebound” σχέσης από το χωρισμό ή το διαζύγιο δεν επηρέασε σημαντικά και με αρνητικές συνέπειες τα άτομα.

Επίσης οι πολύ γρήγορες χρονικά “rebound” σχέσεις δημιουργούνται από άτομα, τα οποία έχουν υπερβολικό άγχος προσκόλλησης σε μια σχέση, φοβούνται σημαντικά την απόρριψη και επιθυμούν απλά μια σχετικά γρήγορη σχέση κατά την οποία δεν δεθούν σημαντικά σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά θα πάρουν πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση τους και βελτιώσουν την ψυχολογία τους μετά από έναν πρόσφατο χωρισμό.

Ακόμη αποδείχθηκε ότι τα άτομα τα οποία συνεχίζουν και υποφέρουν μετά από ένα χωρισμό και ειδικότερα σκέφτονται πολύ έντονα τον/την πρώην τους, ουσιαστικά μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα και ανυπέρβλητα εμπόδια στην επόμενη σχέση που θα δημιουργήσουν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είναι ευτυχισμένοι.

Το να δημιουργείς αμέσως μετά το χωρισμό σχέση για κάποιους μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό και για άλλους να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποδειχθεί αποτυχημένο εγχείρημα γιατί “κουβαλούν” μνήμες, εμπειρίες και βιώματα από την προηγούμενη σχέση την οποία τώρα δεν έχουν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεπεράσει. Κυριάρχο στοιχείο, το οποίο αποτελεί και ουσιαστικό κριτήριο για τη δημιουργία μιας “rebound” σχέσης είναι η προσωπικότητα του καθενός, τα προσωπικά όρια του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένα τόσο προσωπικό θέμα συνασθηματικού χαρακτήρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση για τη δημιουργία μιας τέτοιας σχέσης δεν πρέπει να καθορίζεται απαραίτητα από τη γενική αντίληψη που έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο τύπο σχέσεων αλλά από τις αποτρεπτικές συμβουλές του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο