Αλκυονίδες …νύχτες!

Ένας ακόμη μεγάλος της κινηματογραφικής τέχνης, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «έφυγε» σήμερα 26/11/2018 και μας δίδει την αφορμή και το έναυσμα για να θυμηθούμε ότι, πέρα από τους δημιουργούς, υπάρχουν οι εταιρείες παραγωγής, προώθησης, διανομής και εκμετάλλευσης και στο τέλος τα «μαγαζιά», τα σινεμά της εκάστοτε περιοχής, που συνήθως, ως ο τελευταιος τροχός της άμαξας, έχουν και τα μικρότερα οφέλη, από όλη αυτή την διαδικασία. Και ιδιαίτερα τα μαγαζιά «λαικών» περιοχών, που δύσκολα συντηρούνται σε περιόδους κρίσης.

Τέτοιο μαγαζί υπήρξε, υπάρχει και θα ευχηθούμε να υπάρχει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η «Αλκυονίς». Ένα σινεμά που συνδέθηκε βιωματικά με τους μαθητές του Β΄Γυμνασίου Αρρένων – Β΄Γυμνασίου & Λυκείου Αθηνών, αλλά και τους μετέπειτα φοιτητές της περιοχής.

Εκεί, για παράδειγμα, ζήσαμε τις πρώτες προβολές των ταινιών του συναπόφοιτου μας Αγγελόπουλου, μέσα στη δικτατορία, όπου μόνο η «Αναπαράσταση» έκανε 11.000 εισιτήρια το 1971, εκεί είδαμε και γνωρίσαμε και τους Κούνδουρο, Αριστόπουλο, Ρεντζή, Νικολαίδη, αλλά και τους Αιζενστάιν, Μπέργκμαν, Παζολίνι, Φασμπίντερ κ.α.

Η “Αλκυονίς” άλλαξε χρήση στις αρχές 90, σε θέατρο αλλά το 2014 έκανε ξανά πρεμιέρα στην Ιουλιανού 42, κοντά στην πλατεία  Βικτωρίας, μετά το 1969, μέσα στη χούντα. Το ισόγειο της νεόδμητης τότε μεγάλης πολυκατοικίας είχε αποφασιστεί εκ κατασκευής (!) από τον πολιτικό μηχανικό Βαγγέλη Σιδέρη να λειτουργήσει ως κινηματογραφική αίθουσα.

Σήμερα, μέσα στην κρίση την οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική που διερχόμαστε η Αλκυονίδα, περνά δύσκολες …νύχτες! Και ο ιδιοκτήτης της αίθουσας, του ακινήτου, προφανώς σκέπτεται, άλλους τρόπους εκμετάλλευσης. Ο αιθουσάρχης πιέζεται οικονομικά και η πραγματικότητα με τα λίγα έως ανύπαρκτα εισιτήρια, αλλά και η αίσθηση εγκατάλειψης που νοιώθεις μπαίνοντας στον χώρο, δεν προδιαθέτουν σύντομα ανάκαμψη, με το γεγονός μάλιστα της μεγάλης πτώσης των θεατών πανελληνίως.

Η Αλκυονίδα μπήκε όμως στο τρόπο ζωής και βιωμάτων αυτής της περιοχής. Και σύσσωμη η πολιτεία, από την Υπουργό Πολιτισμού μέχρι και τον Δήμο Αθηναίων, εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Θα ήταν απρέπεια και μεγάλη παράλειψη, να μην συμπαρασταθούμε. Και σαν Συλλογος Αποφοίτων που έχουμε απόφοιτους με μεγάλη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, με αποφοίτους όπως Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος, Φασιανός, Ζουμπουλάκης, Σαμαράκης, Ξανθόπουλος κ.α., εκτιμούμε ότι έχουμε την βαρύτητα, μετά και την επαναλειτουργία του ιστορικού «Δευτέρου» στην Χέυδεν και την συμβολή του σαν σχολείο στην αναβάθμιση της περιοχής να εκφράσουμε την άποψη ότι στην περίπτωση  του «Αλκυονίς» πρέπει να εφαρμοστεί η καλύτερη λύση για όλες τις πλευρές, με προεξάρχουσα, τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης κινηματογραφικής αίθουσας ως μνημείου και τόπου διατήρησης ιστορικής μνήμης.

Ήδη καλούνται σημαντικοί απόφοιτοι στο χώρο, να δηλώσουν την συμπαράστασή τους σε ψήφισμα που θα απευθύνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο