Πώς οι Κινέζοι «εκτόξευσαν» τις τιμές των ακινήτων στην Αθήνα

Στην αυξημένη ζήτηση ακινήτων στην Αθήνα από Κινέζους, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: «Ψάχνοντας μία ευκαιρία και να γευθούν την καλή ζωή, οι Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά σπίτια».

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του, τρεις φορές την εβδομάδα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές, τους οποίους υποδέχονται παράγοντες της αγοράς ακινήτων και τους οδηγούν κατευθείαν στην πόλη για να δουν διαμερίσματα που είναι προς πώληση.

Οι επισκέπτες προσελκύονται στην Ελλάδα από τις πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων και ένα από τα πιο γενναιόδωρα πλαίσια «χρυσής βίζας» της Ευρώπης, το οποίο προσφέρει μία πενταετή άδεια παραμονής που ανανεώνεται με την προϋπόθεση μίας επένδυσης 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων.

«Αυτό το ποσό είναι αρκετό για να αγορασθεί ένα τριάρι στην πρωτεύουσα με θέα στον βράχο της Ακρόπολης. Είναι, επίσης, αρκετό για να φέρει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά από τότε που άρχισε να καταρρέει η ελληνική οικονομία μετά την κρίση χρέους του 2019, αν και οι τιμές είναι ακόμη 40% χαμηλότερες από το υψηλό επίπεδο τους», σημειώνεται.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρησή τους κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο – πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα εκτινάχθηκαν 91% στα 287 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος σε σχέση με το 2016, όπως έδειξαν επίσης στοιχεία της ΤτΕ. Τα φορολογικά έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, εξ άλλου, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 41% στα 204,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

«Έχουμε πολύ περισσότερα τηλεφωνήματα», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, επικεφαλής της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων της Αθήνας (Real Estate Association of Athens), η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.000 μεσίτες, προσθέτοντας: «Η συντριπτική πλειονότητα είναι ξένοι και υπάρχουν και κάποιοι Έλληνες. Ασφαλώς, οι Κινέζοι προηγούνται με διαφορά».

Ο κ. Ποταμιάνος προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν ετησίως κατά μέσο όρο 5-7% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας φέτος και το 2019. Βοηθά το γεγονός ότι το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου φέτος. Το Πεκίνο περιορίζει τις επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά οι Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους για να βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα, αναφέρει το Reuters.

Η 29χρονη Λίαν Γουενμίν, μία πρώην λογίστρια από το Πεκίνο και υποψήφια επενδύτρια στο πλαίσιο της χρυσής βίζας, δήλωσε ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν γίνεται μόνο για να ωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές και την απόκτηση της βίζας που επιτρέπει να ταξιδεύει κανείς ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζεστό κλίμα της Ελλάδας είναι επίσης ελκυστικό, σημείωσε. «Η Ελλάδα έχει πολύ ωραίο καιρό και μου αρέσουν οι άνθρωπο, το φαγητό», ανέφερε στο Reuters από το μπαλκόνι ενός διαμερίσματος που σκέφτεται να αγοράσει, σε μία ακριβή περιοχή που έχει θέα στο κέντρο της Αθήνας.

Η Λίαν σχεδιάζει να διαθέσει 250.000 ευρώ για ένα ή δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τα νοικιάσει μέσω πλατφόρμας, όπως αυτής της Airbnb, και πιθανόν να αγοράσει ένα ακόμη ακίνητο για την ίδια σε ένα νότιο προάστιο. «Μπορώ να αγοράσω δύο ή τρία διαμερίσματα με 250.000 ευρώ, αλλά αν διαθέσω το ίδιο ποσό στο Πεκίνο θα μπορώ να αγοράσω μόνο ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών μέτρων σε μία γενικά ωραία τοποθεσία. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά», είπε.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη μετανάστευση που άρχισαν να ισχύουν από πέρυσι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία – που αποτελούσαν δημοφιλείς προορισμούς των Κινέζων στο παρελθόν – λειτούργησαν επίσης υπέρ της Ελλάδας, δήλωσε η ‘Αλις Μα, διευθύντρια πωλήσεων της εταιρείας Bloom Consulting με έδρα το Πεκίνο. Το πενταετές πρόγραμμα χρυσής βίζας της Πορτογαλίας έχει προσελκύσει, επίσης, κινεζικό ενδιαφέρον μαζί με Γάλλους και Βρετανούς επενδυτές, αλλά εκεί θα πρέπει να γίνουν αγορές ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

«Η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένα μέρος που προσελκύει ανθρώπους να ζήσουν και να σχεδιάσουν ακόμη και το υπόλοιπο της ζωής τους σε αυτή», δήλωσε ο Ιωάννης Αναστασιάδης του Ομίλου Αναστασιάδη, ο οποίος προσφέρει μία ευρύτερη σειρά υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των κινεζικών επενδύσεων, περιλαμβανομένων των δικηγόρων και συμβολαιογράφων για την εξασφάλιση της βίζας.

Για τους ενοικιαστές, ωστόσο, το κινεζικό ενδιαφέρον δεν είναι καλή είδηση, αναφέρει το δημοσίευμα. Η νοοτροπία πολλών να αγοράζουν ακίνητα για να τα νοικιάσουν ωθεί τα ενοίκια ανοδικά και ορισμένες φορές οδηγεί σε απειλές έξωσης αν οι ενοικιαστές δεν συμφωνήσουν να πληρώσουν το υψηλότερο ενοίκιο, δήλωσε ο ‘Αγγελος Σκιαδάς, επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ). Ο ίδιος είπε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει την ελάχιστη περίοδο ενοικίασης από τρία σε έξι χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από τις 3.404 άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί από το 2013 που άρχισε το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, σχεδόν οι 1.700 πήγαν σε Κινέζους, σύμφωνα με στοιχεία του επενδυτικού Οργανισμού Enterprise Greece. Η διευθύνων σύμβουλος κινεζικής ιστοσελίδας για την παγκόσμια αγορά ακινήτων δήλωσε ότι τα αιτήματα για την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και τριπλασιάσθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο