Κάθε Δευτέρα Η Αθήνα Έχει Στόχους – Συνέργεια Του Αθήνα 9.84 Με Τον ΟΗΕ

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 12 με τίτλο “Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή”.

Χαμηλά τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα
«Υπάρχουν διάφορα μοντέλα κυκλικής οικονομίας που απευθύνονται σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή το μέλος ου Συμβουλίου του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου διευκρινίζοντας ότι “ένα κομμάτι μόνο αυτής είναι είναι η ανακύκλωση π.χ η παράταση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος με επισκευές, επιδιορθώσεις κλπ». Παρουσίασε επίσης και άλλα παραδείγματα όπως οι πλατφόρμες κοινής χρήσης, «δηλαδή μέσα βιώσιμης κινητικότητας, μέσα που τα χρησιμοποιούν πολλοί, όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με το να πάμε στις δουλειές μας 3- 4 άτομα με ένα αυτοκίνητο».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου «το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 20% ενώ δεν παράγουμε περισσότερα απόβλητα απ΄ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 40% με 45%». Αναφερόμενος στον στόχο της τελικής ταφής απορριμμάτων στο 10% μέχρι το 2035, παραδέχτηκε ότι “είναι δύσκολο να επιτευχθεί». Σημείωσε επίσης ότι “θέλει δομές και πολύ δουλειά αλλά ο τρόπος που λειτουργούμε δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και πρέπει να βρεθούν έγκαιρα λύσεις και να υπάρξει σχεδιασμός». Τέλος ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυκλική οικονομία καθώς δίνει περιθώρια μεγάλης ανταγωνιστικότητας. «Όσο καλύτερη είναι η διαχείριση τόσο λιγότερα είναι τα κόστη. Το ίδιο και για τη διαχείριση των αποβλήτων όπου πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε καινοτόμες δράσεις και έχουν μπει σε διεθνείς πλατφόρμες», είπε.

100 κιλά τροφής πετάγονται ανά άτομο κάθε χρόνο
Σε δύο βασικούς άξονες διαχώρισε τον στόχο 12 ο Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος Θαλάσσιου Προγράμματος της οργάνωσης WWF. Οι δύο αυτοί πυλώνες που συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον είναι η τροφή και η ενέργεια. Για «μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που θα έχουν όμως μεγάλο αποτέλεσμα», έκανε λόγο ο κ. Ιμπραήμ ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία «σχετικά σπάταλη χώρα» με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μία έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που απέδειξε ότι 100 κιλά περισσεύματος τροφής σπαταλά κάθε χρόνο ανά άτομο κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας. Με αφορμή αυτό, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη οργάνωση και προγραμματισμός αφού «αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πετιέται τόση τροφή».

Σχετικά με την ενέργεια, ο Δημήτρης Ιμπραήμ διευκρίνισε ότι αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε κάθε μέρα και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, δεν εξοικονομούμε μόνο χρήματα αφού έχουμε μειωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά συμβάλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Σαν χώρα είμαστε πίσω στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας», επισήμανε ο κ. Ιμπραήμ εκφράζοντας την ανάγκη «να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πολλαπλά τα οφέλη της πράσινης οικονομίας
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, σημείωσε ο Αλέξανδρος Χαραλάμπους, επικεφαλής του SWITCH to Green Facility. Πιο συγκεκριμένα, “έχει επιτευχθεί η μόχλευση 1 δις σε περιβαλλοντικές επενδύσεις από τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, έχουν δημιουργηθεί 350.000 θέσεις εργασίας και έχουν στηριχθεί 90.000 επιχειρήσεις για υιοθέτηση και εφαρμογή υπεύθυνων πολιτικών”. Ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι “πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση με πολλαπλά οφέλη τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για το εισόδημα” ενώ τόνισε ότι δεν είναι όλα τα κράτη στο ίδιο επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις “όπως η Ουγκάντα η οποία επιχειρεί στην πιστοποιημένη βιολογική γεωργία έχοντας 3% οργανική παραγωγή”.

Έτσι φτωχές χώρες όπως η συγκεκριμένη που είχε πολλές διαμάχες, έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες και έχει αυξημένα ποσοστά ανεργίας “έχουν πλέον τη δυνατότητα και να αυξάνουν τα εισοδήματα και να βρουν άνεργοι νέοι δουλειά μέσω της πράσινης οικονομίας”.

10 εκατομμύρια ευρώ από το τέλος της πλαστικής σακούλας
Ο Βασίλης Λιόγκας, σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι “οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα” ενώ αναφέρθηκε και στην έκθεση που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη. Επιχειρώντας να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται ο στόχος 12 όχι με το περιβάλλον αλλά και με την απασχόληση, ο κ. Λιόγκας ανακοίνωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογίσει ότι η εφαρμογή της σωστής ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων, μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας 15.900 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 καθώς και να αυξήσει τον τζίρο κατά 2 δις ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι για κάθε 10.000 τόνους σκουπιδιών χρειάζεται 1 εργαζόμενος σε περίπτωση ταφής, 6 εργαζόμενοι για καύση, 36 εργαζόμενοι για την ανακύκλωση και 296 εργαζόμενοι για επαναχρησιμοποίηση.

Επισήμανε επίσης ότι “η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία αλλά και ανάγκη για την Ελλάδα” και μπορεί να αποτελέσει επίσης “καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση”. Για το θέμα αυτό, όπως εξήγησε, έχει δημιουργηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας “που επεξεργάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη διετία και συγχρόνως το παρακολουθεί”. Στα πλαίσια αυτά, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα όπως για παράδειγμα ο νέος νόμος για την ανακύκλωση που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης. Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τις πλαστικές σακούλες, ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη 10 εκατομμύρια ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος και αυτά “θα ξαναγυρίσουν μέσω των δήμων στους πολίτες και στο περιβάλλον”.

athina984.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο