Μερικά κόλπα για να θυμάστε καλύτερα

Άτιμο πράγμα η μνήμη –καθόλου τυχαία δεν την κατηγορούμε συχνά ότι μας απατά. Υπάρχουν, όμως, μερικά κόλπα για να την βελτιώσετε, πέρα από τη σωστή διατροφή και τον καλό ύπνο που έχουμε κατά καιρούς μνημονεύσει.

Φτιάξτε ένα «παλάτι αναμνήσεων»

Ένα από τα πιο δοκιμασμένα κόλπα, κρατά ήδη από την αρχαιότητα, και είναι εντυπωσιακό στην απλότητά του: Όταν έχετε να θυμηθείτε μια λίστα πραγμάτων, το κόλπο λέει είναι να τα αντιστοιχίσετε με ένα μέρος που ξέρετε καλά –το δωμάτιό σας, τη γειτονιά σας, τη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, και πάει λέγοντας. Στο παράδειγμα, ας πούμε, του δωματίου, κάθε έπιπλο ή αντικείμενο θα αντιστοιχεί σε ένα από τα πράγματα που πρέπει να θυμηθείτε.

Πιέστε τον εαυτό σας να θυμηθεί

Σίγουρα, δεν είναι ευχάριστη διαδικασία. Λειτουργεί, όμως, ακριβώς τα βάρη στο γυμναστήριο. Όταν σηκώνετε το μέγιστο δυνατό βάρος, λένε οι συγγραφείς του βιβλίου Make it Stick – Η επιστήμη της επιτυχούς μάθησης, γίνεστε δυνατότεροι. Αντίστοιχα, όταν «αναγκάζετε» τον εγκέφαλό σας να μάθει και να θυμηθεί πράγματα πέρα από τις δυνατότητές του, γίνεστε εξυπνότεροι και δυναμώνετε τη μνήμη σας.

Μην ξεγελιέστε με την ευκολία

Όταν διαβάζουμε ένα κείμενο που «ρέει», ή μια πληροφορία που μας φαίνεται απλή, πιστεύουμε ότι θα είναι εύκολο να την θυμηθούμε, κι έτσι πέφτουμε στην κλασική παγίδα ουσιαστικά να λέμε στον εγκέφαλό μας «μην την αποθηκεύεις». Πέντε λεπτά αργότερα, την έχουμε ξεχάσει. Παράδειγμα: Είστε στο αεροδρόμιο, βλέπετε ότι η πτήση σας φεύγει από την πύλη Β-44, λέτε μέσα σας «α, πολύ εύκολο», περνάτε τον έλεγχο των διαβατηρίων, ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό στο βιβλιοπωλείο, και ξαφνικά… δεν έχετε ιδέα πού πάτε. Το κόλπο εδώ είναι να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε την φαινομενικά εύκολη πληροφορία, γυρνώντας πλάτη στον πίνακα των αναχωρήσεων, και επαναλαμβάνοντας τον αριθμό της πύλης, πριν απομακρυνθείτε από εκεί.

Συνδέστε τις νέες σας πληροφορίες με προηγούμενες

Αυτό το κόλπο λειτουργεί πολύ καλά στο διάβασμα, αλλά και στην καθημερινότητα. Στο σχολείο συνδέαμε καινούριες γνώσεις (ας πούμε, τις μαθηματικές δυνάμεις) με προϋπάρχουσες (όπως τον πολλαπλασιασμό): Το «10 στο τετράγωνο» είναι «10 επί 10». Αντίστοιχα, στην καθημερινότητά μας, κάθε νέο πράγμα που μαθαίνουμε και θέλουμε να θυμηθούμε, μπορεί να συνδεθεί με κάτι που ήδη ξέρουμε. Αν κάνουμε αυτή τη σύνδεση στο μυαλό μας την ώρα που αποκτάμε την καινούρια πληροφορία, θα είναι ευκολότερο να την θυμηθούμε αργότερα.

Αναπολήστε

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι άνθρωποι που ανακαλούν στη μνήμη τους πρόσφατα γεγονότα, ή πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. Κάντε το σαν άσκηση του μυαλού: Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα πριν κοιμηθείτε, για να κάνετε ένα “flashback” σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σας: θυμηθείτε τις συζητήσεις που κάνατε, τις εικόνες που είδατε, τις δουλειές που τελειώσατε, τους ανθρώπους που συναντήσατε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο