Τι θα πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να έχετε κατοικίδια

Η φροντίδα και η αγάπη των ζώων είναι ευθύνη όλων μας. Είναι ένδειξη παιδείας και πολιτισμού. Πέρα από τις προσπάθειες των …φιλοζωικών για προστασία των αδέσποτων είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και τα ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς. Πώς μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι κηδεμόνες ζώων; Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για τα κατοικίδια σε πολυκατοικία; Τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία;

Εάν είστε αποφασισμένοι να πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο προτιμήστε ένα αδέσποτο από κάποιο φιλοζωϊκό σύλλογο. Ο καλύτερος δε τρόπος για να διοχετεύσετε τα φιλοζωϊκά σας αισθήματα είναι φροντίζοντας αδέσποτα ζώα μόνοι ή σε συνεργασία με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο.

Πριν αποκτήσετε σκύλο ή γάτα σκεφτείτε:

Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν δεμένα. Υποφέρουν.

Μεριμνήστε για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου σας, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας.

Μεριμνήστε για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμείτε τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορείτε να τα διαθέσετε σε νέους ιδιοκτήτες.

Εάν εργάζεστε πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας ο σκύλος δεν είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς. Επίσης, μπορείτε να διευθετήσετε το θέμα των διακοπών ή των ταξιδιών σας;

Μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για την τροφή, τα εμβόλια και τα αντιπαρασιτικά του φάρμακα, καθώς και την θεραπεία του σε περίπτωση τραυματισμού;

Ένα κατοικίδιο πρέπει να θεωρείται μέλος της οικογένειας σας με το οποίο θα περάσετε 10 έως 18 χρόνια μαζί.

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας προσφέρει στο κατοικίδιό του:

Ισορροπημένη διατροφή και φρέσκο πόσιμο νερό.

Άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, προστατευμένο από τον ήλιο και τη βροχή.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εκπαίδευση.

Καθημερινή άσκηση ή βόλτα.

Τι συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός κατοικιδίου;

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας συνοδεύει το ζώο του με λουρί και μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματά του. Του αφιερώνει χρόνο και το θεωρεί μέλος της οικογένειάς του. Καταλαβαίνει πως το ζώο θα είναι δέσμευση για πολλά πολλά χρόνια και μαθαίνει στα παιδιά του να το σέβονται και να τό αγαπάνε. Τέλος, φροντίζει το κατοικίδιό του όταν γεράσει και αντιμετωπίσει, όπως και οι άνθρωποι, προβλήματα υγείας.

Πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε

Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρησή τους σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά:

α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον κηδεμόνα τους β) δεν παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) η παραμονή τους τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας.

Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Η Ελληνική Νομοθεσία για όλα τα ζώα

Οι Ν.4039/2012 και Ν.1197/1981 θεσπίζουν ποινές και υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης των σχετικών διατάξεων τους για όλα τα ζώα, όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα, για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων, η τιμωρία που προβλέπεται είναι ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικό – πρόστιμο εξίσου αυστηρό.

Διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται και για πληθώρα άλλων παραβάσεων όπως: παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου ή της κτηνιατρικής του εξέτασης, μη κατοχής βιβλιαρίου υγείας του ζώου, παράληψη δήλωσης απώλειας του ζώου, παράλειψη της τήρησης υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και πλήθος άλλων.

Τα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται και για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το- άρθρο 924 Α.Κ.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία

Μην εγκαταλείπετε ένα ζώο.

Μην προσφέρετε κατοικίδια ως δώρο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον μελλοντικό κηδεμόνα τους.

Μην κακομεταχειρίζεστε ένα κατοικίδιο ζώο.

Μην πετάτε νεογέννητα ζώα στο δρόμο.

Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να περιφέρεται μόνο του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο