Poison Tap είναι το όνομα συσκευής, αξίας μόλις 5 δολαρίων, η οποία μπορεί να «χακάρει» υπολογιστές με «κλειδωμένη» οθόνη.
Όπως αναφέρει το BBC, το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να παραβιάσει έναν προστατευμένο με κωδικό υπολογιστή εάν ο χρήστης έχει αφήσει τον browser να τρέχει στο φόντο. Μετά, ο χρήστης της συσκευής μπορεί να έχει πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του θύματος.
Ο Σάμι Καμκάρ, που έφτιαξε βίντεο στο YouTube όπου δείχνει τι συμβαίνει και πώς, δημιούργησε τη συσκευή σε έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi και τον επέδειξε σε υπολογιστή Macintosh, αλλά επεσήμανε πως λειτουργεί και σε άλλες πλατφόρμες.
Το Poison Tap συνδέεται με τον υπολογιστή- στόχο μέσω USB και όταν βρεθεί εκεί, «απλά» προσποιείται πως είναι το…Ίντερνετ, υποκλέπτοντας το traffic. Σύμφωνα με τον developer, η χρήση της συσκευής δεν απαιτεί κάποιου είδους εξειδίκευση, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως μετά την αρχική σύνδεση.
Η συσκευή μπορεί να υποκλέπτει τα «cookies» του θύματος- τα μικρά αρχεία στον υπολογιστή του που αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Κάποια έχουν ειδικές λειτουργίες, όπως πχ την αναγνώριση του χρήστη όταν μπαίνει σε ένα site.
|Αν τα cookies αυτά κλαπούν, τότε ο δράστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες που ο στόχος χρησιμοποιεί, χωρίς την ανάγκη χρήσης username ή κωδικού.
Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο BBC πως, ανεξαρτήτως λειτουργικού, για να λειτουργήσει η συσκευή, απαιτείται φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή- οπότε η καλύτερη προστασία είναι να προσέχει κανείς και να μην αφήνει υπολογιστές (desktop, laptop) εκτεθειμένους και να κρατά το λογισμικό τους ενημερωμένο.