Η αγριοκρεμμύδα: Ένα έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη στα Θεσπρωτικά χωριά, που έχει ξεχαστεί!

Από τα έθιμα της πρώτης μέρας του Μάρτη στα Θεσπρωτικά χωριά ήταν και… αυτό της αγρικρεμμύδας. Οι αγρότες κάτοικοι την κρεμούσαν στην εξώπορτα των σπιτιών ή την έβαζαν στις σκεπές, με την ευχή να μην χαλάσει τη σοδειά τους ο Μάρτης, αλλά και να διώχνει τις ασθένειες από τους ανθρώπους, τα ζώα και τα σπαρτά. Η αγριοκρεμμύδα ή σκυλοκρέμμυδο ή κρεμμύδα ή μπότσικα

ή σκίλλα ή σχινοκέφαλος, είναι ένα γνωστό και συνηθισμένο φυτό στη Θεσπρωτία. Φυτρώνει κυρίως σε αγρούς, δάση και βράχια και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι.

Τα φυτοφάγα ζώα δεν το τρώγουν διότι έχει πικρή γεύση και περιέχει δηλητήριο, το οποίο μπορεί από μια απλή επαφή να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Έχει μεγάλη ανθε-κτικότητα σε οποιαδήποτε κλιμα-τολογική συνθήκη που επικρατεί στις παραμεσόγειους χώρες. Έχει την δυνατότητα ακόμη κι αν το ξεριζώσεις τελείως από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει ν’ αναπτύσσεται κανονικά και να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη και άνθη. To φυτό, πού σαν πάρει όλη του την ανάπτυξη έχει βολβό πού φτάνει στο μέγεθος μικρής κεφαλής παρουσιάζει μακρύ στέλεχος ως ένα μέτρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο