Μπορεί να μου χαλάσει ή να μου φτιάξει η μέρα ανάλογα μ’ αυτό που θα δείξει η ζυγαριά. Ναι ομολογώ πως έχω πάρει τη ζυγαριά μου και έχω ζυγιστεί σε διάφορα μέρη στο σπίτι για να τσεκάρω (λέει το control freak) ότι το πάτωμα δεν είναι ανώμαλο σε κάποια σημεία και δε με δείχνει πιο βαριά ή πιο ελαφριά ανάλογα με τα κέφια. Τα υπόλοιπα ντροπιαστικά που κάνω προκειμένου να ζυγιστώ με ακρίβεια τα κρατάω για άλλο άρθρο.
Μια νέα έρευνα ήρθε για να μας πείσει ότι δε μας κάνει και τόσο καλό τελικά το να ζυγιζόμαστε κάθε πρωί. Και θα έρθω να συμφωνήσω και γω σ’ αυτό το σημείο. Δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior και αναφέρει πόσο αρνητικά επηρεάζονται όλες αυτές οι νεαρές γυναίκες που ζυγίζονται καθημερινά (για εμας λέει, κορίτσια). Οι ερευνητές ακολούθησαν 1.902 νεαρά άτομα για 10 χρόνια και είδαν ότι οι κοπέλες είχαν συμπτώματα κατάθλιψης κάθε φορά που τα κιλά τους ήταν περισσότερα απ’ όσα περίμεναν. Κάπως έτσι μειωνόταν επίσης η αυτοεκτίμηση τους και η ικανοποίηση τους για το σώμα τους και την εικόνα τους.
Τέτοιες συμπεριφορές πάντως οδηγούν σε διατροφικές ανωμαλίες, πράγμα που βλάπτει πολύ περισσότερο τον οργανισμό από τις 200 θερμίδες που πήρε από χτες το βράδυ. Ήδη το 80% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα έπαιρναν δραστικά μέτρα κάθε φορά που η ζυγαριά ανέβαινε έστω και λίγο.
Τέλος, οι ερευνητές προτρέπουν να πετάξουμε τις ζυγαριές από τα σπίτια μας, μπορεί να μην το κάνω, αλλά έπρεπε να στο πω!