Τι θα σου πουν οι γυμναστές: «Θέλεις να γεμίσεις μυς; Ονειρεύεσαι six-pack; Υγιεινή διατροφή». Τι θα σου πουν οι γιατροί «Θέλεις να έχεις τέλειους δείκτες υγείας στο ετήσιο check-up σου; Υγιεινή διατροφή». Τι θα σου πουν οι σεξολόγοι: «Θέλεις δυνατότερες στύσεις; Υγιεινή διατροφή».
Υγιεινή διατροφή. Το μεγάλο μυστικό και το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την υγεία, το σώμα, το μυαλό και τον ανδρισμό σου
Όχι δίαιτα. Υγιεινή διατροφή. Δες πώς γίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Να γιατί οι δίαιτες που κάνεις δεν έχουν αποτέλεσμα
Τρώγε συχνότερα
Τρία γεύματα συν δύο σνακ τη μέρα είναι η ασφαλέστερη επιλογή για απώλεια κιλών ή διατήρηση του βάρους σου, λέει επίσημη αναφορά που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Το μεγάλο όφελος της κατανάλωσης συχνών, μικρών γευμάτων μέσα σε ένα 24ωρο προέρχεται από την ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και την ομαλή παραγωγή ινσουλίνης
. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη μείωση της πείνας, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ πιο ενεργητικός. Τα μεγάλα γεύματα μια ή δυο φορές τη μέρα αποθηκεύουν το λίπος στο σώμα σου, σμπαραλιάζουν το μεταβολισμό σου και σταδιακά οδηγούν σε εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι υδατάνθρακες που φτιάχνουν επίπεδη κοιλιά
Οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί. Είναι βασικό καύσιμο και κορυφαία πηγή ενέργειας του σώματός σου. Αλλά αν ρωτήσεις έναν διατροφολόγο ή γυμναστή θα σου πουν ότι επιλέγοντας «καλούς», φυσικούς (φρούτα, λαχανικά) και σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης) αντί για «κακούς», απλούς υδατάνθρακες από λευκά ραφιναρισμένα άλευρα και σακχαρώδη προϊόντα, θα χορταίνεις με λιγότερη ποσότητα τροφής και δεν θα υποφέρεις από δυσκοιλιότητα, φουσκώματα ή υπογλυκαιμίες (και «μπάκα»).
Oι ραγδαίες αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου αν κόψεις τους απλούς υδατάνθρακες
Μην φοβάσαι το λίπος
Σύμφωνα με έρευνα από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύουν ότι όλα τα λίπη είναι ίδια -άρα, «κακά». Και καταφεύγουν σε πλήρη αποφυγή κάθε είδους λίπους από τη δίαιτά τους με σκοπό να αδυνατίσουν. Η μελέτη όμως αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες λιπαρών: πολυακόρεστα, μονοακόρεστα, κορεσμένα και trans. Τα δυο τελευταία είναι όντως «κακά», αφού κατά βάση είναι υποπροϊόντα επεξεργασίας ζωικών λιπαρών και κατ’ επέκταση junk food.
10 υγιεινές εναλλακτικές επιλογές αντί για junk food
Τα δυο πρώτα όμως, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, είναι βασικό συστατικό των κυττάρων σου και βοηθούν στην προστασία των αγγείων, του εγκεφάλου, της στύσης, ενώ σε προφυλάσσουν και από τον καρκίνο. Επίσης, δεν παχαίνουν. Τέτοια «καλά» λιπαρά υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σε φρούτα όπως το αβοκάντο.
Ποτέ χωρίς πρωινό
Σκέψου λίγο: Εάν έχεις τελειώσει το δείπνο σου κατά τις 9, και το επόμενο γεύμα σου είναι στις 2 το επόμενο μεσημέρι, έχεις μείνει 17 ώρες νηστικός. Στο γεύμα των 2 θα φας και τα πιάτα.
> Τι θα συμβεί στο σώμα και στο πνεύμα σου αν μείνεις για 50 μέρες νηστικός: Μια αληθινή εμπειρία
Το μεγάλο κακό με την παράλειψη ενός πλούσιου breakfast δεν είναι μόνο η έλλειψη υψηλής ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι το σώμα σου αποθηκεύει περισσότερο λίπος επειδή δεν ξέρει πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα (στις 2 το μεσημέρι, στις 5 το απόγευμα;) Κι έτσι, παχαίνεις αντί να αδυνατίζεις.
Μην τρως όρθιος
Ούτε πρόκειται να ψηλώσεις κι άλλο (;), ούτε θα κατέβει το φαγητό γρηγορότερα στο στομάχι σου. Σε μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις σε κάθε γεύμα σου καθισμένος σε μια καρέκλα, τόσο μικρότερες και απολαυστικές μπουκιές κατεβάζεις και τόσο αργότερα θα ξαναπεινάσεις. Επίσης, οι Ιάπωνες ερευνητές έκαναν ειδική μνεία στο ζήτημα του «τρώω και χαζεύω στον υπολογιστή». Είναι το ίδιο με το να τρως στο πόδι, αναφέρουν, μιας και ο εγκέφαλος δεν συγκεντρώνεται στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεις, αλλά στους followers σου στο Instagram.
Μισό κιλό γεωργικά προϊόντα τη μέρα
Αυτό συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: μισό κιλό φυσικών τροφών -μήλο, πορτοκάλι, ντομάτα, φασόλια, φακές, μαρούλι, μπρόκολο, καρότο και ό,τι άλλο βγαίνει από δέντρο ή ρίζα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σπάνια είναι παχύτεροι από το κανονικό. Προσλαμβάνουν επίσης ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Απο-ζαχάρωσε τη διατροφή σου
Αυτό βάλ’ το πρώτο-πρώτο στη λίστα σου: Η προσθήκη ζάχαρης (φανερής ή κρυφής) στις τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνεις έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει το σωματικό σου βάρος, αλλά και όλους τους κρίσιμους δείκτες της υγείας σου, ακόμη και τη νεότητά σου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ως μέγιστη ημερήσια πρόσληψη τα 6 κουταλάκια ζάχαρης, αριθμός που πρέπει να υπολογίσεις σοβαρά, αν πίνεις πολλούς καφέδες -μέτριους- ημερησίως (χώρια τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, τις σοκολάτες, τις μπουγάτσες).
Θυμήσου: η ζάχαρη έχει και πολλά παρατσούκλια: φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, γλυκόζη, σουκρόζη, βύνη κριθαριού, ζαχαρότευτλο κλπ.
Πηγή Tromaktiko