Τελευταία σημειώνεται ενεργή προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και Ουκρανίας. Στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε την πρωτέυουσα της Τουρκίας. Τον τελευταίο μήνα αυτή η επίσκεψη έγινε η τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, και στις αρχές Μαρτίου, οι ηγέτες κρατών επικοινωνούσαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες.
Εάν ως αποτέλεσμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων είχαν οριστεί μόνο οι τομείς της κοινής δράσης, στην Άγκυρα, οι διάδικοι κατέληξαν συγκεκριμένες συμφωνίες και υπεγράφησαν έγγραφα για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, την ανταλλαγή πληροφοριών και την οικονομική συνεργασία.
Ωστόσο, τα κύρια ζητήματα που, ως συνήθως, επιλύονται πίσω από τις σκηνές των επισήμων συναντήσεων. Φυσικά, όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τι γείνεται πίσω από τις γενικές πολιτικές διακηρύξεις, και τι είναι η συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Ποροσένκο στην πραγματικότητα.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η Ουκρανία και η Τουρκία είναι ενωμένοι με την ύπαρξη των εδαφικών διαφορών με τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσικό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία στο πλαίσιο της διευθέτησης του θέματος της Κριμαίας. Όπως είναι γνωστό, το Κίεβο πιστεύει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, και επιδιώκει με όλες του τις δυνάμεις να ανακτήσει τον έλεγχο επί της επικράτειάς του.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει πάντα την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Ωστόσο, σε απάντηση σε τέτοια υποστήριξη η Τουρκία διατύπωσε τις δικές απαιτήσεις της για τις ουκρανικους εταίρους, ιδίως, για να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και όπως αναφέρθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, Ποροσένκο υποσχέθηκε στο εγγύς μέλλον να επιλύσει αυτό το ζήτημα.
Είναι πιθανό, όπως και στην περίπτωση των προσφύγων, ότι η αναγνώριση της Βόρειας Κύπρος απο την άλλη χώρα θα δώσει στον Ερντογάν την ευκαιρία να συνεχίσει να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των συζητήσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και για την ένταξη της Τουρκίας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.
http://www.turkishnews.com/content/2016/03/17/ukrayna-kuzey-kibrisi-taniyor/