Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επιστρέφει στη γειτονιά

Ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο φαίνεται πως ανοίγει για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που μετά τη ριζική της ανακαίνιση, υποδέχεται και πάλι τους Αθηναίους πιο δραστήρια από ποτέ.«Στόχος του Δήμου είναι η Δημοτική Αγορά να είναι ένα κτίριο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας, που θα γεμίσει κόσμο, με τον κόσμο θα ζωντανέψει η περιοχή και θα φέρει ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους,» είπε στο CNN Greece η Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων. Απώτερη φιλοδοξία του Δήμου και των κατοίκων είναι το πείραμα της Δημοτικής Αγοράς να λειτουργήσει όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σευπερτοπικό επίπεδο, και οι νέες χρήσεις της να προσελκύσουν ανθρώπους και πέρα από τα όρια της γειτονιάς.


Ένα εμβληματικό τοπόσημο της Κυψέλης
Το υπέροχο διατηρητέο κτίριο του Μεσοπολέμου, που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κοτζιά, μετρά σήμερα 80 χρόνια ζωής και κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Κυψελιωτών. «Νομίζω είναι μια μνήμη που καλύπτει όλους τους κατοίκους,» μας είπε η Έφη Κέντρου που θυμάται την Αγορά ήδη από το 1957, οπότε και επισκεπτόταν τακτικά τα καταστήματά της μαζί με τη μητέρα της για να ψωνίσουν τα απαραίτητα της κάθε μέρας.

Το πείραμα της Δημοτικής Αγοράς
Το πρώτο βήμα ήταν η καθολική αποκατάσταση -με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- του κτιρίου, το οποίο βρισκόταν σε τραγική κατάσταση μετά από δεκαετίες φθοράς και εγκατάλειψης. Το Μάιο του 2015 ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε τη δημόσια διαβούλευση, καλώντας τους κατοίκους της Κυψέλης να οραματιστούν το νέο πρόσωπο της Δημοτικής Αγοράς και να προτείνουν τι είδους χρήσεις και φορείς θα ήθελαν να στεγάσει. Ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος Αθηναίων έθεσε σε ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση το μέλλον ενός από τα διατηρητέα του κτίρια.Η ανταπόκριση των κατοίκων υπήξε άμεση και εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να υποβληθούν μέσα σε λίγες μέρες 470 προτάσεις. Κοινός παρονομαστής της πλειοψηφίας των προτάσεων ήταν η ανάγκη για έναν κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα των δράσεων. “Έτσι, καταλήξαμε σε μια μεικτή χρήση του κτιρίου, όπου [θα φιλοξενούνται] και πολιτιστικές δραστηριότητες και κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι υπηρεσίες του Δήμου,» τόνισε η κ. Ζέπου.

Εκ περιτροπής σε φορείς και ομάδες της πόλης η συνδιαχείριση της Νέας ΑγοράςΠαράλληλα στο χρόνο που πέρασε, ο Δήμος,αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς και ομάδες της πόλης, ώστε να βρεθεί συνδιαχειριστής για τη Νέα Αγορά. Ανάμεσα στις 17 προτάσεις που κατατέθηκαν, προκρίθηκε αυτή του Impact Hub Athens, που από τον Ιανουάριο του 2017 και για 5 χρόνια θα συνδιαχειρίζεται τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μαζί με το Δήμο Αθηναίων.

Η Δημοτική Αγορά επιστρέφει στη δράση
Έτσι, ήδη από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και για τις επόμενες 6 εβδομάδες, ο χώρος της Αγοράς θα μεταμορφωθεί σε μια πλατφόρμα δημιουργίας, φιλοξενώντας εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, μουσικά και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης.
Το έναυσμα δίνει η φωτογραφική έκθεση On Elite Now, που «αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο τι ήταν παλιά η Κυψέλη και τι είναι η σύγχρονη Κυψέλη,» όπως μας είπε η Μάρθα Γιαννακοπούλου, που επιμελείται τις δράσεις τις Αγοράς για τις επόμενες 6 εβδομάδες.
«Το μόνο όπλο μας η συμμετοχή του κόσμου», για το στοίχημα της συνέχειας
Άραγε θα καταφέρει η Δημοτική Αγορά να αφήσει μια για πάντα πίσω της την εποχή της ερήμωσης και της παρακμής της; Τι είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την επιτυχημένη συνέχεια όλων αυτών των πρωτοβουλιών; «Το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρα μιας είναι η συμμετοχή του κόσμου και η δυναμική παρουσία ενεργών πολιτών και ομάδων, οι οποίοι έχουν την ευελιξία, τη φαντασία και την αμεσότητα να φέρουν ζωντανές, σύγχρονες, κοινωνικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες,» απαντά η κ. Ζέπου.

Και αν το μυστικό της επιτυχίας είναι η συμμετοχή, αυτή φαίνεται ότι δε θα λείψει, αφού η γειτονιά έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα με πολύ θέρμη. «Θα θέλαμε να τη ξαναζωντανέψουμε και να ερχόμαστε εδώ, όχι πια για να ψωνίζουμε […] αλλά ως τόπο εκδηλώσεων πολιτιστικών και άλλων, ως τόπο συνάντησης,» μας επιβεβαίωσε και η κυρία Κέντρου.
Η είσοδος για όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ κάθε Παρασκευή απόγευμα ο χώρος θα προσφέρεται ελεύθερα ως βήμα έκφρασης των πολιτών, σε μια δράση με τον τίτλο «Το μικρόφωνο στους πολίτες».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο