Όλες υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει και οι περισσότερες από εμάς πιθανώς το έχουμε περάσει έστω και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το λεγόμενο «σύνδρομο της τέλειας μαμάς» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σε μια εποχή που απαιτεί από τη σύγχρονη γυναίκα να είναι η τέλεια μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Να φροντίζει έτσι ώστε τα παιδιά να είναι πάντα περιποιημένα, διαβασμένα και χαρούμενα, να έχει ένα σπίτι που λάμπει από καθαριότητα, να δουλεύει και παράλληλα να βρίσκει χρόνο να προσέχει τον εαυτό της και τη σχέση με τον άντρα της.
Φυσικά, καμία μαμά δεν μπορεί να τα κάνει όλα στην εντέλεια και η πίεση που ασκεί στον εαυτό της για να τα καταφέρει όλα, τη γεμίζει με απέραντο άγχος και κούραση. Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν κι εσείς έχετε το σύνδρομο της τέλειας μαμάς; Τα πολλά «ναι» ή ακόμα καλύτερα τα πολλά «όχι» στις παρακάτω, θα σας δώσουν την απάντηση.
1. Λέτε συνέχεια «ναι» σε ό,τι κι αν ζητήσουν τα παιδιά, ο σύζυγος ή το αφεντικό σας; Ακόμα κι αν χρειάζεται να θυσιάσετε ώρες από τον ήδη περιορισμένο ύπνο σας για να το πετύχετε και να τους κρατήσετε όλους ευχαριστημένους.
2. Θέλετε να κάνετε τα πάντα μόνη σας και δεν ζητάτε βοήθεια, ακόμα κι από τον σύντροφό σας; Θεωρείτε ότι πρέπει να φτάσετε την εικόνα της τέλειας μαμάς και προκαλείτε καθημερινά τον εαυτό σας να κερδίσει αυτό το στοίχημα.
3. Δεν «ανοίγεστε» ποτέ στους δικούς σας ανθρώπους; Δεν τους μιλάτε για το άγχος, την κούραση και ό,τι άλλο σας προβληματίζει για τη ζωή και την οικογένειά σας, γιατί θεωρείτε ελάττωμα το να παραδεχτείτε ότι έχετε κουραστεί και δεν θέλετε να χαλάσετε την εικόνα της «τέλειας, ευτυχισμένης μαμάς».
4. Προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες, όμως στο τέλος της ημέρας, συνειδητοποιείτε ότι χάνετε πολύτιμες στιγμές και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, γιατί πάντα κάνετε κάτι ή πρέπει να οργανώσετε το επόμενό σας βήμα;
5. Νιώθετε συνεχώς κούραση λόγω της συνεχούς υπερπροσπάθειας να κάνετε τα πάντα άψογα αλλά και ενοχές για το ότι ακόμα δεν είστε αρκετά καλή και δεν έχετε φτάσει στο επίπεδο της τελειότητας που στοχεύετε;
6. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες, που πιστεύετε ότι τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς γιατί στα μάτια σας δεν έχουν κανένα ελάττωμα;
7. Θέλετε να κάνετε τα πάντα με τον δικό σας ιδιαίτερο τρόπο; Δεν συμβιβάζεστε, για παράδειγμα, με το να ετοιμάσετε ένα εύκολο μενού για το πάρτι του παιδιού ή απλώς να παραγγείλετε κάτι έτοιμο. Προετοιμάζεστε καιρό πριν για να είστε σίγουρη πως ό,τι σερβίρετε, θα είναι εντυπωσιακό, πεντανόστιμο και υγιεινό.
8. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσατε πραγματικά καλά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε με τον σύντροφό σας ή παίξατε με τα παιδιά και το ευχαριστηθήκατε, αφήνοντας στην άκρη μια υποχρέωση που μπορούσε να περιμένει;
9. Η ερωτική σχέση με τον σύντροφό σας έχει επηρεαστεί αρνητικά; Προσπαθείτε να είστε η τέλεια σύζυγος, ίσως όμως με τον λάθος τρόπο. Φροντίζετε τον σύντροφό σας και προσέχετε την εμφάνισή σας για να παραμείνετε όμορφη και γοητευτική για εκείνον, όμως η εξάντληση σας κάνει να ξεχάσετε την ερωτική σας ζωή, που έτσι κι αλλιώς περιορίζεται μετά τα παιδιά.
10. Δεν βάζετε ποτέ προτεραιότητες γιατί θεωρείτε πως όλα είναι εξίσου σημαντικά; Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμά σας είναι πάντα φορτωμένο και προσπαθείτε να «χωρέσετε» τις υποχρεώσεις σας μέσα σ’ αυτό.
Η συμβουλή μας Το ‘χουμε πει κι άλλες φορές αλλά θα το ξαναπούμε: δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις για το ακατάστατο σπίτι, για το ότι τα παιδιά έφαγαν το ίδιο φαγητό για δεύτερη μέρα γιατί δεν προλάβατε να μαγειρέψετε και για το ότι ο άντρας σας δεν σας βλέπει συχνά τόσο περιποιημένη όσο θα θέλατε. Το βασικό είναι να επενδύσετε στον χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας. Αυτό έχουν πραγματικά ανάγκη τα παιδιά, ο σύντροφός μας αλλά ακόμα περισσότερο εμείς- και όχι μια «τέλεια» μαμά.
*Οι ερωτήσεις βασίστηκαν σε κείμενα σχετικά με το «σύνδρομο της τέλειας μαμάς» από την huffingtonpost.com, το destinyconnect.com και το calgaryschild.com.