«Αύξηση του λαθρεμπορίου σε κρασί και τσιγάρα, λόγω επιβολής νέων φόρων»

Το θέμα της αύξησης του λαθρεμπορίου σε κρασί και τσιγάρα λόγω της επιβολής από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νέων φόρων στα δύο είδη, φέρνει στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης επικαλείται στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, σύμφωνα με τα οποία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά, οδεύει σε «ναυάγιο» λόγω της φοροδιαφυγής, όπως βέβαια και τα προσδοκώμενα κυβερνητικά έσοδα ύψους 65 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, τονίζει, ότι -βάσει έρευνας του ΙΟΒΕ- η αύξηση του αναλογικού συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα από 20% σε 26%, καθώς και στο λεπτοκομμένο καπνό, θα προκαλέσει φορολογική «αιμορραγία» στα δημόσια ταμεία περίπου 100 εκ. ευρώ.

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ζητά συγκεκριμένα να πληροφορηθεί:

1. Πόσα είναι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οίνου για το έτος 2016, πόσα έχουν εισπραχθεί από την αρχή του έτους και όσα είναι τα αναμενόμενα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους.

2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την κυβέρνηση, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο οίνου.

3. Πόσα είναι τα έσοδα, που έχουν προϋπολογισθεί από την αύξηση του αναλογικού συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και στο λεπτοκομμένο καπνό.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έπρεπε να μειώνει τους φόρους, για να έχει περισσότερα έσοδα κάνει ακριβώς το αντίθετο, με τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια για τους Έλληνες φορολογουμένους αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής έχει γίνει πλέον καθημερινή “συνήθεια” και προκαλεί κακό στην Πατρίδα…», αναφέρει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

ΘΕΜΑ:  Αύξηση του λαθρεμπορίου κρασιού και τσιγάρων μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αυτά τα είδη.

Η συνεχής αύξηση της φορολογίας τα τελευταία έτη και η πρόχειρη και εσπευσμένη «εφεύρεση» μίας σειράς νέων φόρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, διαπιστώνεται πλέον καθημερινά, ότι δεν επιτυγχάνουν ούτε κατά προσέγγιση τα προσδοκόμενα από το οικονομικό επιτελείο έσοδα για τη χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, που σε ένα μήνα κλείνει τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν, ότι οι εισπράξεις για τα ταμεία του κράτους πολύ απέχουν των εξήντα πέντε εκατομμυρίων που η ίδια είχε προϋπολογίσει. Η πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, υπήρξε άκρως αποκαλυπτική για την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση. Όπως τόνισαν, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του χώρου, οι οποίοι ζουν το πρόβλημα εκ των έσω, η επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του λαθρεμπορίου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χτίστηκαν δεξαμενές κρασιού, ακόμη και κάτω από τη γη για να μη φαίνονται στον έλεγχο, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζεται, ότι το 65% του οίνου στην Ελλάδα διακινείται παράνομα.

Το πρόβλημα εστιάζεται, στην ετήσια δήλωση συγκομιδής την εποχή του τρύγου, που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία υποβάλλουν μόνο είκοσι έξι χιλιάδες παραγωγοί από το σύνολο των εκαατόν έντεκα χιλιάδων αμπελουργών της χώρας. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στη προαναφερόμενη συνέντευξη τύπου, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν στη διάθεση τους τα στοιχεία όσων δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, εντούτοις κανείς μέχρι σήμερα από τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ενδιαφερθεί για να τα παραλάβει και να ενεργήσει για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Κατά συνέπεια, η απουσία ελέγχων και ασφαλιστικών δικλείδων στη σχετική νομοθεσία αφήνει πολλά περιθώρια στους επιτήδειους να φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να δίνει ώθηση στο λαθρεμπόριο και όχι στα έσοδα του κράτους.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η αποτελεσματικότητα της αύξησης του αναλογικού συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα από 20% σε 26% και στο λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που μόλις χθες ήρθε στο φως της δημοσιότητας, υπολογίζεται ότι η αύξηση της φορολογίας θα συντελέσει αφενός στην μεγέθυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του λαθρεμπορίου, εφόσον δεν προβλέπονται αποτελεσματικά μέτρα περιστολής της διακίνησης παράνομων καπνικών προϊόντων και αφετέρου θα εξανεμίσει την πιθανή αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω μείωσης της ζήτησης των νόμιμων προϊόντων καπνού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Πόσα είναι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οίνου για το έτος 2016, πόσα έχουν εισπραχθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και πόσα είναι τα αναμενόμενα έσοδα μέχρι το τέλος τους έτους;

-Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κρασιού από τη μη υποβολή των ετήσιων δηλώσεων συγκομιδής οίνου;

-Πόσα είναι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την αύξηση του αναλογικού συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και στο λεπτοκομμένο καπνό κατά το έτος 2017 και με ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διακίνηση παράνομων καπνικών προϊόντων;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο