Δύο Έλληνες ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας πρωταγωνιστούν στο νέο κύκλο ερευνών που έχει ανοίξει στην Κω για τον εντοπισμό του μικρού Μπεν Νίνταμ, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 σε ηλικία 21 μηνών προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τους αστυνομικούς του Νοτίου Γιόρκσάιρ Θανάση Φούρλη και τον Πάνο Δέδε, οι οποίοι βρίσκονται ξανά στο νησί για να δώσουν –όπως λένε- τις απαντήσεις που δικαιούται η οικογένεια του Μπεν. Κοινό τους πιστεύω είναι ότι παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και ότι μπορεί οι νέες ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο σημείο της εξαφάνισης να ρίξουν φως στις έρευνες.
Οι δυο τους εργάζονται μαζί με άλλους Βρετανούς ντεντέκτιβ και ειδικούς επιστήμονες στην εξέταση οστών προσπαθώντας να αξιοποιήσουν πληροφορίες που έχουν λάβει από νέες μαρτυρίες. Η τελευταία σημαντική πληροφορία ανέφερε ότι ο Μπεν μπορεί να καταπλακώθηκε από εκσκαφέα κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το σπίτι όπου διέμενε τότε η οικογένεια του.
Θανάσης Φούρλης, Πάνος Δέδες
Ο Θανάσης Φούρλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στη βρετανική Αστυνομία και τον τελευταίο ένα χρόνο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο δεύτερος Έλληνας ερευνητής είναι ο Πάνος Δέδες, ο οποίος κατάγεται από τον Πειραιά, υπηρετεί τα τελευταία 20 χρόνια στη βρετανική Αστυνομία και έχει λόγω και του ελληνικού ενδιαφέροντος του θέματος ασχοληθεί επισταμένως με την πολύκροτη εξαφάνιση. Όπως και ο κ. Φούρλης, έχει διαγράψει εξαιρετική καριέρα στη βρετανική Αστυνομία και κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή του στο κλιμάκιο που θα βρίσκεται για δύο εβδομάδες στην Κω. Επικεφαλής της αγγλικής ομάδας και προϊστάμενος των δύο Ελλήνων είναι ο υπαστυνόμος ντετέκτιβ Jon Cousins, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα και στις έρευνες που είχαν γίνει το 2012.
Οι νέες έρευνες
Οι δύο Έλληνες μαζί με τους συναδέλφους τους έχουν βρει το τελευταίο 24ωρο πολλά οστά κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, τα οποία ανήκουν όμως σε πεθαμένα ζώα. Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς το ίδιο είχε συμβεί σε ανάλογες έρευνες που είχαν γίνει το 2011. Η διαφορά σε σχέση με το 2011 είναι ότι οι ανασκαφές είναι πολύ πιο στοχευμένες, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών από νέους μάρτυρες. Το Μάιο συνελέγη μαρτυρία, η οποία κρίνεται αξιόπιστη, ότι ο Μπεν μπορεί να καταπλακώθηκε από εκσκαφέα. Ο χειριστής του εκσκαφέα, σύμφωνα με πληροφορίες, απεβίωσε πέρυσι, γεγονός που ενδεχομένως συνέβαλε στην απόφαση του μάρτυρα να μιλήσει στους Βρετανούς αστυνομικούς.
Η Ανακρίτρια της Κω εποπτεύει την επιχείρηση, ενώ η Αστυνομία δεν έχει ενεργή συμμετοχή και περιορίζεται στη φύλαξη του χώρου.
φωτό από www.huffingtonpost.gr