Το έμβρυο την 16η εβδομάδα αφαιρέθηκε από τη μήτρα της μητέρας του, υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο στη συνέχεια ξανατοποθετήθηκε στην μήτρα και γεννήθηκε 12 εβδομάδες μετά
Όταν μεγαλώσει η Lynlee – Hope Boemer θα πρέπει να γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές το χρόνο. Και αυτό γιατί όσο και να ακούγεται παράλογο και ασυνήθιστο είναι ότι γεννήθηκε δύο φορές. Όταν η μητέρα της Margaret από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτείων ήταν στην 16η εβομάδα της κύησης στο υπερηχογράφημα οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είχε στον εγκέφαλό του έναν όγκο.
«Το τεράτωμα είναι πιο συνηθισμένη μορφή όγκων στα έμβρυα», είπε ο γιατρός Darrell Cass στους γονείς δίνοντάς τους δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν η διακοπή της κύησης και η δεύτερη να αφαιρεθεί με επέμβαση το έμβρυο από τη μήτρα της μητέρας του, να χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί ο όγκος και στη συνέχεια να επανατοποθετηθεί στη μήτρα και να συνεχιστεί κανονικά η κύηση.
«Αρχικά στο άκουσμα της είδησης πάθαμε σοκ. Αλλά δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να σταματήσουμε την εγκυμοσύνη. Επιλέξαμε το δρόμο της επέμβασης. Θέλαμε να δώσουμε ζωή στην κόρη μας και το καταφέραμε», λέει η Margaret που ευτυχισμένη πλέον κρατάει στα χέρια της την κορούλα της.Οι γιατροί έκαναν το θαύμα. Έβγαλαν το έμβρυο από τη μήτρα για πέντε ώρες και αφαίρεσαν τον όγκο σε μια επέμβαση που κράτησε 20 λεπτά. Στη συνέχεια το τοποθέτησαν στη μήτρα και η εγκυμοσύνη συνεχίστηκε κανονικά. Η μικρή αγωνίστρια γεννήθηκε 12 εβδομάδες μετά, δηλαδή στην 36η εβδομάδα με καισαρική τομή. Κατά τη γέννησή της οι γιατροί την υπέβαλαν και δεύτερη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τον υπόλοιπο όγκο.
«Αυτή τη στιγμή το μωρό είναι καλά στην υγεία του και θα αναρρώσει πλήρως. Μάλιστα οι γονείς της την έχουν πάρει στο σπίτι και έχει ξεπεράσει κίνδυνο», λένε ενθουσιασμένοι οι γιατροί που έκαναν το θαύμα.
Τι είναι το ιεροκοκκυγικό τεράτωμα
Το ιεροκοκκυγικό τεράτωμα είναι ένας όγκος που μεγαλώνει στην περιοχή του ιερού οστού και του κόκκυγα – ένα σπάνιο σενάριο που παρουσιάζεται σε 1 στις 35.000 γεννήσεις. Στο σύνδρομο αυτό ο αναπτυσσόμενος όγκος «κλέβει» από την αιματική ροή τόσο ώστε σταδιακά προκαλείται καρδιακή ανεπάρκεια – και, άρα, εμβρυϊκός θάνατος.
Ο Cass εξηγεί πως ο όγκος προσπαθεί να μεγαλώσει, «τρεφόμενος» από το αίμα του μωρού. Ωστόσο, προσπαθώντας και το έμβρυο να μεγαλώσει, αναπτύσσεται ένας ορμέμφυτος «ανταγωνισμός» για ζωή μέσα στη μήτρα της μητέρας: «Σε κάποιες περιπτώσεις, ο όγκος κερδίζει. Η καρδιά δεν αντέχει να τροφοδοτεί τον όγκο, καταλήγει σε ανεπάρκεια και το μωρό πεθαίνει».