Τι χρειάζεται να αποφεύγετε για να μεγαλώσετε ευγενικά και σωστά παιδιά

Η ανατροφή των παιδιών δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Ορισμένες φορές, θα βρεθείτε να αναρωτιέστε για το αν ακολουθείτε το σωστό τρόπο ή όχι. Αλλά το μόνο που προσπαθείτε να κάνετε είναι το καλύτερο γι’ αυτά. Διαβάζετε βιβλία για τη μητρότητα ή την πατρότητα και ακούτε με σοβαρότητα τις συμβουλές των έμπειρων και ειδικών. Ενδεικτικά, παρακάτω δίνονται κάποιες συμπεριφορές που χρειάζεται να αποφεύγουμε, ώστε να μεγαλώσουμε ευγενικά και κοινωνικά παιδιά. Αποφύγετε:

Την απομάκρυνση από άλλα παιδιά

Κανένας άνθρωπος δεν είναι απόλυτα αυτάρκης και όσο νωρίτερα το εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Όταν βρίσκονται μαζί με άλλα παιδιά, μαθαίνουν να μοιράζονται, να παίζουν δίκαια και να αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους ισότιμα, με φροντίδα και συμπόνια. Μαθαίνουν ότι μπορεί να πληγώσουν, ότι κάνοντας κάτι κακό σε ένα άλλο άτομο μπορεί να το κάνουν να κλάψει και να ταραχθεί· όπως επίσης μπορεί να πληγωθούν. Μέσω της κοινωνικοποίησης με παιδιά, αποκτούν αυτεπίγνωση και ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα των άλλων.

Να τους δίνετε ό,τι θέλουν

Η επιθυμία είναι διαφορετική από την ανάγκη. Οι βασικές ανάγκες είναι το φαγητό, το κατάλυμα ως προστασία, ο ρουχισμός, τα οποία φυσικά πρέπει να παρέχουμε. Παραδείγματα επιθυμίας είναι τα παιχνίδια, τα ιδιαίτερα παπούτσια και τα τάμπλετ. Όταν εκπληρώνετε τις επιθυμίες τους άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν καθόλου για αυτές ή χωρίς να χρειάζεται να δείξουν καλή συμπεριφορά, τότε δημιουργείτε ένα πρόβλημα που συνεχώς θα διογκώνεται. Αν συνεχίζετε να το κάνετε, τα παιδιά θα νιώθουν ότι μπορούν να έχουν ό,τι ζητήσουν, τη στιγμή που θα το ζητήσουν. Και αν δεν ικανοποιηθούν, τότε εμφανίζεται η σκοτεινή, κακομαθημένη πλευρά τους.

Να είστε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) απόντες

Πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αν τα παιδιά αντιληφθούν ότι δεν τα παρακολουθείτε και ότι μπορούν να τη βγάλουν καθαρή μετά από κάθε ζαβολιά, τότε θα εκμεταλλευτούν σίγουρα αυτή την ευκαιρία. Χρειάζεται να τονίζετε, να τους γνωστοποιείτε ότι είστε εκεί και τα προσέχετε, επειδή θέλετε να τα καθοδηγήσετε στο να είναι καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό επίσης ενσταλάζει σε αυτά τη γνώση ότι όλες οι πράξεις, είτε γίνονται ανοικτά, είτε στα κρυφά, έχουν συνέπειες και επηρεάζουν και τους άλλους.

Να ασχολείστε πολύ με το κινητό σας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή

Τα παιδιά λατρεύουν την προσοχή. Την επιζητούν. Και αν δεν την πάρουν, αρχίζουν να συμπεριφέρονται άσχημα για να τη λάβουν. Ό,τι και αν χρειαστεί να κάνουν, θα το επιχειρήσουν. Και αν αντιληφθούν ότι είστε πάντα απασχολημένοι, στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή σας και στρέφεστε μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα προς εκείνα, τότε αυτό αποτελεί γι’ αυτά ένα σίγουρο σημάδι ότι τα αγνοείτε. Θα φτάσουν πολύ μακριά, δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες σας, θα αντιδράσουν όσο μπορούν, για να πάρουν λίγη από την προσοχή σας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ισορροπείτε και μοιράζετε μέσα στη μέρα σωστά την προσοχή και συγκέντρωσή σας.

Να μην τους δίνετε επιλογές

Μην συνηθίσετε να τους δίνετε με αυταρχικό τρόπο ένα μόνο χρώμα καραμέλας, αντί για παράδειγμα τρία διαφορετικά, χωρίς να χρειάζεται αυτά να επιλέξουν. Αυτή η συνήθεια ενσταλάζει πείσμα- και στο μέλλον, θα θέλουν μόνο ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και θα πρέπει να παλέψουν εμμονικά για να το αποκτήσουν. Γι’ αυτά θα είναι ο κόσμος εναντίον αυτών στη διαδικασία ικανοποίησης τους. Δώστε τους επιλογές.

Να μην τους εξηγείτε γιατί ακριβώς τιμωρούνται

Αν τιμωρείτε τα παιδιά και δεν τους εξηγείτε γιατί προχωράτε σε αυτή την πράξη και ποια είναι η καλή συμπεριφορά που αναμένετε τελικά να εμφανιστεί μέσω της τιμωρίας, τότε το μόνο που κάνετε είναι να ενισχύετε την κακή συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι εξηγείτε το γιατί και ποιες είναι οι προσδοκίες σας, αλλιώς θα συνεχίσουν να παρακούν μόνο και μόνο για την απόλαυση του να σας βλέπουν να χάνετε την υπομονή σας και να εκνευρίζεστε. Και θα τους άρεσε να σας βλέπουν σε εκείνη την ίδια κατάσταση ξανά και ξανά, σαν αυτό να είναι το επίτευγμα τους.

Τα παιδιά δεν θα μείνουν παιδιά για πάντα. Ωστόσο, όταν γίνουν ενήλικες πια, θα κουβαλούν μαζί τους τις αξίες που θα έχουν ενσταλαχτεί από τους γονείς τους, όταν ήταν ακόμα και τόσο μικροί. Αν επιθυμείτε τα παιδιά σας να γίνουν υπεύθυνοι και καλοί ενήλικες, αρχίστε την ανάπτυξη καλών συνηθειών με εκείνα, όταν ακόμη είναι μικρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο