Αν παρατηρήσεις την καθημερινή ανάγκη που έχεις για πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα για ενέργεια και τόνωση, το συμπέρασμα που βγάζεις και μόνος σου -χωρίς να στο διαγνώσει κάποιος γιατρός- είναι πως κάτι δεν πάει καλά με τις αντοχές σου.
Δεν ξυπνάς ξεκούραστος το πρωί, λαγοκοιμάσαι στο γραφείο, κουτρουβαλάς στις σκάλες μετά το μεσημέρι, νιώθεις ψόφιος στο σχόλασμα, δεν μπορείς να σηκωθείς από τον καναπέ στο σπίτι και, διάολε, δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς καλά τη νύχτα. Και το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται κάθε επόμενη μέρα, μήνες τώρα.
Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό χωρίς να καταντήσεις junkie του καφέ και της εφεδρίνης; Δες τους φυσικούς τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να διώξεις οριστικά την κούραση από το μυαλό και το σώμα σου, από τώρα.
Κόβεις το υπερβολικό αλκοόλ
Μολονότι ένα ποτάκι στο τέλος μιας αγχώδους μέρας αποτελεί βάλσαμο για το νευρικό σου σύστημα, εντούτοις, κάποιες συνήθειες που σχετίζονται με το αλκοόλ σαμποτάρουν τον εγκέφαλό σου να ρυθμίσει τις αντοχές του σώματός σου ενάντια στην κόπωση: τα τρία ή παραπάνω ποτήρια αργά το βράδυ ή -ακόμη χειρότερα- η διαρκής κατανάλωση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Το μόνιμο hangover είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνεις ως κούραση, επηρεάζοντας δραματικά όλες τις χημικές διεργασίες του σώματός σου. Και ειδικά όταν πίνεις με άδειο στομάχι», λέει ο Dr. Harold Jonas, κλινικός ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Πίνεις περισσότερο νερό
«Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ψυχική κόπωση, μείωση της αρτηριακής πίεσης και ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό, τα οποία σε ρίχνουν σταδιακά σε μόνιμο λήθαργο», λέει η διαιτολόγος Hope Anderson, ιδρύτρια του Hope Nutritional Services στην Φλόριντα. «Κάθε δραστήριος άντρας πρέπει να πίνει σχεδόν 3 λίτρα νερού την ημέρα», τονίζει.
Μίλα με έναν ψυχαναλυτή
«Μια σοβαρή αιτία γενικής κόπωσης είναι το έντονο στρες και, σαφώς, η κλινική κατάθλιψη», λέει η ψυχίατρος Dr. Celia Trotta από τη Νέα Υόρκη και εξηγεί: «Οι άνθρωποι με μακροχρόνια υψηλά επίπεδα στρες ή σοβαρή κατάθλιψη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κακή διάθεση, και σχεδόν ανύπαρκτη αυτοσυγκέντρωση στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η μόνη διέξοδος είναι η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας μέσω ενός ειδικού γιατρού».
Γυμνάσου πιο συστηματικά
«Ακόμη και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του ύπνου, κάτι που μεταφράζεται σε αληθινή ξεκούραση για το σύνολο των λειτουργιών», λέει η Dr. Suzan Hales Mitmesser, διευθύντρια του Κέντρου Διατροφικών Ερευνών και Βιολογίας της Άσκησης στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. «30 λεπτά μέτριας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα θέτουν τον εγκέφαλο και το σώμα σου σε σταδιακή εγρήγορση αναβαθμίζοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σου».
Πάρε τα σωστά συμπληρώματα
«Οι διεγερτικές ουσίες, ξεκινώντας από την αθώα καφεΐνη και φτάνοντας μέχρι την απαγορευμένη εφεδρίνη, προσφέρουν στον κουρασμένο οργανισμό σου υψηλές -έως και βίαιες- δόσεις ενέργειας, η οποία εξανεμίζεται μετά από λίγη ώρα. Και αναζητάς ακόμη μεγαλύτερη “δόση”.
Όμως αυτός ο φαύλος κύκλος είναι ικανός να διαλύσει το νευρικό σου σύστημα, συν τις πολλαπλές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά», λέει ο Ryan Whitcomb, νευρολόγος στο Abington Hospital της Πενσυλβάνια και συμβουλεύει: «Δεδομένου ότι το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει, τροφοδότησέ το με τα σωστά συμπληρώματα, τα οποία πρέπει να περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και ριβοφλαβίνη. Αυτά τα φυσικά συστατικά δρουν μακροπρόθεσμα και συστηματικά σε κάθε λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και των εσωτερικών οργάνων του σώματός σου, διώχνοντας την κούραση και διατηρώντας την ενέργειά σου σε ισορροπημένα επίπεδα χωρίς διακυμάνσεις».