Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να νιώσει πώς αισθάνεται ένας σχιζοφρενής ασθενής. Ο “ψυχωτικός λαβύρινθος” (Labyrinth Psychotica), που θα φιλοξενείται στην Αίγλη Ζαππείου ως τις 6 Νοεμβρίου, είναι μια εμπειρία μοναδική, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στις ψυχικές διαταραχές.
Το Labyrinth Psychotica είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας VR (εικονική πραγματικότητα) παρουσιάζει τη βιωματική εμπειρία όσων πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές.
Οι χρήστες φορούν μία “μάσκα”, που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε να εστιάσουν στο σύμπαν ενός ψυχωτικού ασθενή. Βαθύτερος στόχος είναι να πάψει, επιτέλους, να υπάρχει το στίγμα, που συνοδεύει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δώδεκα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η “κανονική” πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα, που “βομβαρδίζουν” τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή, δημιουργώντας μια διαφορετική πραγματικότητα.
Η σχιζοφρένεια θεωρείται η “βασίλισσα” των ψυχώσεων και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου και την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας θα αναπτύξει σχιζοφρένεια, ως επί το πλείστον σε ηλικία 18 έως 40 ετών.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του λαβύρινθου η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου, ο σχιζοφρενής ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο. Έχει παράλογες ιδέες, που είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν, έχει και ψευδαισθήσεις, δηλαδή ακούει φωνές ή πιστεύει ότι κάποιος τον παρακολουθεί.
“Το στίγμα έχει τρεις διαστάσεις: είναι στερεότυπο, εμπεριέχει προκατάληψη και κάνει διακρίσεις. Παλιά υπήρχε το πρόγραμμα “αντι-στίγμα”, με το οποίο ασχολήθηκε πολύ ο Κώστας Στεφανής, που πέθανε πριν από λίγες μέρες – ας του το αφιερώσουμε, γιατί κοπίασε πολύ γιαυτό και στην Ελλάδα και διεθνώς. Πλέον το πρόγραμμα δεν υπάρχει, λόγω έλλειψης πόρων” είπε η κα Οικονόμου.
Στο πλαίσιο καταπολέμησης του στίγματος η διαμαρτυρία είναι μια δημοφιλής πρακτική, η υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση και, βέβαια, η επαφή με τον ίδιο τον ψυχικά ασθενή.
“Αυτή είναι η πιο αποτελεσματικη, αντι-στιγματιστική στρατηγική. Εδώ μπαίνει ο λαβύρινθος. Η βιωματική εμπειρία του ίδιου του ασθενή δημιουργεί αυτό που στην ψυχιατρική ονομάζουμεενσυναίσθηση. Να μπεις στη θέση του άλλου, να δεις πώς νιώθει, να τον καταλάβεις” συμπλήρωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής.
Το Labyrinth Psychotica αποτελεί μια πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen Ελλάδος και εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας.