Τέλος οι μικροπωλητές από τον πεζόδρομο του Θησείου!

Από το απόλυτο χάος και το «μπάτε σκύλοι αλέστε» που επικρατεί σε δεκάδες γωνιές της Αθήνας στην απόλυτη απαγόρευση για τους μικροπωλητές φαίνεται πως περνά μια από τις πιο πολυσύχναστες «περαντζάδες», ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου κοντά στο σταθμό του Θησείου.
Οι πλανόδιοι της περιοχής ενημερώθηκαν χθες από την Αστυνομία ότι απαγορεύεται «μέχρι νεωτέρας» να στήνουν πάγκους και όποιος το τολμήσει θα τιμωρείται από σήμερα με προσαγωγή στο Αυτόφωρο. Το νέο απλώθηκε γρήγορα ανάμεσα σε όσους έρχονταν να στήσουν τα τραπεζάκια τους το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το απόγευμα ο πεζόδρομος να παραμένει άδειος δίνοντας μια εικόνα κενού που είχε να εμφανιστεί εδώ και δέκα χρόνια.
Οπως γνωρίζει όποιος κάνει τη βόλτα του στο Θησείο, η συγκεκριμένη πιάτσα συγκεντρώνει κυρίως -ή τουλάχιστον υποτίθεται πως έτσι ξεκίνησε- χειροτέχνες που φτιάχνουν τα δικά τους κοσμήματα, είδη δώρων και είδη λαϊκής τέχνης. Οι μικροχειροτέχνες που έχουν για κατάστημα ένα μικρό τραπεζάκι έκαναν την εμφάνισή τους στους πεζοδρόμους που λειτούργησαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αρχικώς μαζεύτηκαν στο Μοναστηράκι αλλά ο Δήμος Αθηναίων τους έστειλε το 2007 προς το Θησείο, χωρίς όμως να τεθούν και κάποιοι κανόνες για το ποιος, πότε και πώς μπορεί να απλώνει την πραμάτεια του, πώς θα παίρνει την απαραίτητη άδεια και πώς θα φορολογείται. Ολα στον αέρα…
Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει με την οικονομική κρίση. Δίπλα στους χειροτέχνες που δεν ξεπερνούσαν τους 50, αλλά και τους λιγοστούς εμπόρους συλλεκτικών ειδών άρχισαν να προστίθενται κατά εκατοντάδες οι μικροπωλητές και να εξαπλώνονται σε όλα τα στενά του Κέντρου που συνδέουν τους σταθμούς του μετρό με τις περιοχές όπου απλώνονται τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ και των εστιατορίων. Ειδικά στο Θησείο που δίνει και την αίσθηση της «ανοιχτωσιάς» ήρθαν να δραστηριοποιηθούν κατά καιρούς ρακοσυλλέκτες αλλά και έμποροι που έως τότε πήγαιναν στις λαϊκές αγορές, όπως και οι γνωστοί αλλοδαποί με τα σεντόνια που όταν απλωθούν κατάχαμα αποκαλύπτουν απομιμήσεις από γνωστές φίρμες παπουτσιών, ρούχων αλλά και οικιακά είδη και φομπιζού.
Σε μια από τις κορυφώσεις της σύγχυσης, τον Φεβρουάριο του 2013, ένας 39χρονος Σενεγαλέζος που πουλούσε τέτοια είδη έχασε τη ζωή του όταν στην προσπάθειά του να ξεφύγει έπεσε από ψηλά στις γραμμές του ηλεκτρικού και έχασε τη ζωή του. Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για να «μπει τάξη στο χάος» η οποία δεν οδήγησε πουθενά. Ο δήμος άρχισε να συζητά διάφορα σχέδια. Αλλος έλεγε να μοιραστούν σε διάφορες περιοχές του Κέντρου, άλλος να μείνουν στο Θησείο μόνον 80 χειροτέχνες και να μπουν στο χωματόδρομο πλάι από το σταθμό του ηλεκτρικού. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν βρέθηκε ένας αποδεκτός τρόπος ώστε πράγματι να επωφελούνται της «πιάτσας» όσοι πιστοποιημένα κατασκευάζουν οι ίδιοι τα χειροτεχνήματά τους ή έχουν ασχοληθεί με το εμπόριο συλλεκτικών ειδών και να μην παρεισφρέει το «κάθε καρυδιάς καρύδι».
Τα τελευταία χρόνια για τους αλλοδαπούς με τα σεντόνια φάνηκε πως είχε βρεθεί μια «κάποια λύση» με την οχύρωσή τους στο «πανεπιστημιακό άσυλο» της ΑΣΟΕΕ, αλλά εδώ και κάποιες μέρες άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους στην Αποστόλου Παύλου. Μάλιστα, οι χειροτέχνες που βρέθηκαν χθες στον πεζόδρομο και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι πρόκειται να τους συμβεί από εδώ και μπρος, έλεγαν πως η επιστροφή αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά μεθοδεύτηκε για να προκληθούν αντιδράσεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, προχθές, Κυριακή, έγινε μια επιχείρηση στο Ιστορικό Κέντρο με 81 ελέγχους σε πλανόδιους που οδήγησαν σε 32 προσαγωγές. Επτά από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν και ανάμεσά τους ήταν δύο Σύροι και οι υπόλοιποι με καταγωγή από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλγερία και Σενεγάλη.
Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση, αλλά πολλοί θυμήθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Ανδρέα Βαρελά που είναι αρμόδιος για το Κέντρο της Πόλης και τη Δημοτική Αστυνομία. Σε συνέντευξή του ο κ. Βαρελάς προανήγγειλε μέτρα για επιβολή της τάξης στους πεζόδρομους και ειδικά εκείνους γύρω από την Ακρόπολη επικαλούμενος την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τη διεθνή έκθεση Documenta αλλά και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.
Με αφορμή εκείνες τις δηλώσεις ορισμένοι φορείς πλανόδιων ζήτησαν ενημέρωση, την οποία ο αντιδήμαρχος δεν είχε αρνηθεί, και μάλιστα σε χρόνο πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Με αυτό το δεδομένο εξέφραζαν χθες απορίες αλλά και αγωνία για το πώς θα βγαίνει πλέον το μεροκάματο. Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και εκείνοι που προφήτευαν ότι τα «απαγορευτικά μέτρα» θα διαρκέσουν όσο και κάθε… θαύμα στην Ελλάδα. Πάντως, ακόμη και χθες το απόγευμα λίγα μέτρα μακρύτερα από το Θησείο, οι πάγκοι των πλανόδιων και οι κούτες των παπατζήδων συνέχισαν να κοσμούν τους πολύτιμους πεζοδρόμους του Ιστορικού Κέντρου…
Άρης Χατζηγεωργίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο