Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση πλήττει μονάχα τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Αυτό είναι μύθος, καθώς στην πραγματικότητα, οι άνδρες άνω των …50 βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Επιπλέον, οι άνδρες που υποφέρουν από οστεοπόρωση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας, ή να πεθάνουν λόγω κάποιας επιπλοκής σε σχέση με τις γυναίκες ασθενείς. Κι όμως, παρά τις ανησυχητικές αυτές στατιστικές, οι άνδρες εξακολουθούν να μην σκέφτονται αυτή την ασθένεια, και να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για να προφυλαχθούν. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας άνδρας.
Η ηλικία
Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση, και στα δύο φύλα, είναι η προχωρημένη ηλικία. Μετά την ηλικία των 50, οι άνδρες αρχίζουν να χάνουν την οστική τους πυκνότητα, με ρυθμό περίπου 0,5 με 1% κάθε χρόνο. Τα οστά μας συνεχώς αναδομούνται μέσα στο σώμα, αλλά αυτή η διαδικασία πλήττεται με την προχωρημένη ηλικία.
Η έλλειψη τεστοστερόνης
Όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα της τεστοστερόνης φθίνουν, προκαλώντας με την σειρά τους έλλειψη οστικής μάζας. Ταυτόχρονα, μαζί με την τεστοστερόνη πέφτουν και τα (ήδη μικρά) επίπεδα οιστρογόνων που έχουν οι άνδρες στον οργανισμό τους, που παίζουν άμεσο ρόλο στον σχηματισμό των οστών. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στους άνδρες, είναι επειδή δεν περνούν εμμηνόπαυση, και την δραματική ελάττωση της οστικής μάζας που προκαλεί η ταχεία έλλειψη οιστρογόνων.
Η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D
Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο αναγκαίο για την δημιουργία των οστών, και η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό μας να το απορροφά. Οι άνδρες άνω των 50 χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου κάθε μέρα, και αν δεν μπορούν να το προσλάβουν από τις τροφές τους, ίσως χρειαστεί να λάβουν κάποιο συμπλήρωμα. Η βιταμίνη D, από την άλλη πλευρά, συντίθεται με την έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά και μέσω της διατροφής, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην λαμβάνουμε αρκετή, καθιστώντας την ανάγκη συμπληρωμάτων μεγάλη.
Η έλλειψη γυμναστικής
Η γυμναστική παίζει άμεσο ρόλο στην καλή υγεία των οστών μας, καθώς οι ασκήσεις που κάνουμε ενισχύουν την οστική μας πυκνότητα, προσφέροντάς μας γερά κόκαλα, λιγότερο επιρρεπή σε φθορές. Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά, για 5 ημέρες την εβδομάδα.
Το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ
Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί άμεσα με την μείωση της οστικής μάζας. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει αυτή την διαδικασία, συνεπώς είναι καλό να μην ξεπερνάμε το μέτρο στο πόσο πίνουμε, για να προστατεύσουμε τα οστά μας.
Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές
Πολλές κοινές ασθένειες, όπως και τα φάρμακα που τις θεραπεύουν μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε οστική μάζα. Μέσα σε αυτές τις ασθένειες είναι η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και φάρμακα όπως τα στεροειδή, και ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, για να ενημερωθείτε καλύτερα.