Μπορεί πριν από εκατομμύρια χρόνια η οσμή να έπαιζε βασικό ρόλο στην σεξουαλική επιλογή, αλλά στη συνέχεια ο ρόλος της όρασης έγινε πολύ σημαντικός.
Παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να στολίζει τον εαυτό της με εντυπωσιακά κοσμήματα και μακιγιάζ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, βρήκε ότι δεν είναι αυτά που κυρίως επιθυμούν οι άνδρες. Ασφαλώς το στολισμός μιας γυναίκας έλκει τον άνδρα, διαφορετικά δεν θα υπήρχε η βιομηχανία της ομορφιάς αλλά πάνω από όλα οι άνδρες αναζητούν στο πρόσωπο μιας γυναίκας απλά χαρακτηριστικά που είναι σωστά κατανεμημένα.
Μπορεί πριν από εκατομμύρια χρόνια η οσμή να έπαιζε βασικό ρόλο στην σεξουαλική επιλογή, αλλά στη συνέχεια ο ρόλος της όρασης έγινε πολύ σημαντικός στον άνθρωπο. Ίσως δεν είναι άσχετο από την σεξουαλική επιλογή το γεγονός ότι η διαδικασία των πληροφοριών που μεταφέρονται μέσω της όρασης στον εγκέφαλο αποτελεί το 2,5–3,5% του βασικού μεταβολισμού.
Φαίνεται όμως ότι το αντρικό μάτι θέλει να βλέπει απλά πράγματα στο πρόσωπο της γυναίκας ή όπως λένε οι ερευνητές “λεπτά” χαρακτηριστικά. Στην έννοια τον λεπτών χαρακτηριστικών οι ερευνητές περιλαμβάνουν τη συμμετρία, την απλότητα, την ομαλή υφή του δέρματος, τις λίγες ρυτίδες, και τις απαλές γραμμές περιγράμματος. Το αντίθετο από αυτό που θα λέγαμε “πυκνό” πρόσωπο όπου ενδεχομένως η μύτη, το στόμα ή τα μάτια είναι τοποθετημένα με πιο “ογκώδη” ή ασύμμετρο τρόπο.
Τα λεπτά χαρακτηριστικά κωδικοποιούνται αποτελεσματικά στον εγκέφαλο, με τη χρήση μερικών μόνο νευρώνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με άλλα λόγια, είναι πιο εύκολα επεξεργάσιμα από τον εγκέφαλο.
Τα χαρακτηριστικά
Ο δρ Julien Renoult από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο Παρίσι, και η ομάδα του θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα ποια εξωτερικά γνωρίσματα στο πρόσωπο των γυναικών αναζητούν οι άνδρες επειδή τα βρίσκουν ελκυστικά. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011, χρησιμοποίησαν διαφημίσεις και τα social media σε όλη τη Γαλλία προσλαμβάνοντας 168 γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών. Τα πρόσωπα των γυναικών φωτογραφήθηκαν και οι φωτογραφίες πέρασαν από επεξεργασία ώστε το σχήμα των κεφαλιών να εξομοιωθεί. Το φόντο των φωτογραφιών έγινε μαύρο ενώ ο λαιμός τα μαλλιά και μαλλιά έγιναν θολά έτσι ώστε κάποιος που έβλεπε τη φωτογραφία να επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα έδειξε τις φωτογραφίες σε 169 άνδρες μέσης ηλικίας 36 ετών για να αξιολογήσουν τα πρόσωπα των γυναικών. Τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν ένα κέρσορα για να βαθμολογήσουν το επίπεδο της ελκυστικότητας κάθε γυναίκας, με 0 την ελάχιστη έλξη και 20 είναι την υψηλότερη.
Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο ο οποίος αξιολόγησε τα “λεπτά χαρακτηριστικά” και βρήκε ότι υπήρχε ισχυρή προτίμηση γι’ αυτά εκ μέρους των ανδρών.
Ο Renoult και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή η προτίμηση για απλότητα υπερισχύει των διαφόρων αντιλήψεων για την ομορφιά που κατά καιρούς μπορεί να επικρατούν. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί να προκύπτει από την τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου να προτιμά ερεθίσματα που είναι εύκολα και γρήγορα ως διαδικασία, όπως ακριβώς κάνει με τα τοπία και τις απλές αφηρημένες γεωμετρικές φόρμες.
Σήμερα, οι περισσότεροι εξελικτικοί επιστήμονες προτείνουν ότι η ιδέα μας για την ομορφιά, και το ποιον επιλέγουμε τελικά για σύντροφο, καθορίζεται από την ποιότητα του γενετικού υλικού που θα κληρονομηθεί στο απογόνους. Για παράδειγμα, τα συμμετρικά πρόσωπα μπορεί να είναι ένα σημάδι σταθερότητας του χαρακτήρα ενώ τα νεανικά πρόσωπα ένα σημάδι της γονιμότητας. Αλλά σύμφωνα ακόμη και με τον Κάρολο Δαρβίνο, τον δημιουργό της θεωρίας της εξέλιξης, η ιδέα της ομορφιάς ίσως να μην εξελίχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής και να έχει άλλη αιτία. Αυτή είναι η γραμμή σκέψης, στην έρευνα του Renoult.
“Εκτός από τους παράγοντες που επηρεάζονται από τη φυσική επιλογή, οι προτιμήσεις μας οδηγούνται από καθαρά αισθητικούς μηχανισμούς, αυτούς που οι νευροεπιστήμονες έχουν ήδη συνδέσει με την αισθητική εμπειρία”, λέει ο Renoult.