Είναι ένα ζώο με παράξενη μορφή που πολλοί το παρομοιάζουν με τα γκρέμλιν της γνωστής ομώνυμης ταινίας.
Αλλά όπως αποδεικνύεται, ο τάρσιος, αυτό το νυκτόβιο θηλαστικό έχει περισσότερα κοινά με το ανθρώπινο είδος παρά με τα τερατάκια. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα μικρά ζώα αποτελούν μέρος ενός κλαδιού του δέντρου της ζωής που οδήγησε στην εξέλιξη των πιθήκων και των ανθρώπων. «Οι τάρσιοι είναι τα μόνα αποκλειστικά σαρκοφάγα πρωτεύοντα. Τρώνε έντομα και μικρά πουλιά, τρωκτικά και σαύρες», ανέφερε ειδικός από το Washington University School of Medince σε ανακοίνωση.
«Με τα μάτια τους να έχουν δύο φορές το μέγεθος που έχουν οι εγκέφαλοί τους και ένα κεφάλι που μπορεί να περιστρέφεται 180 μοίρες προς κάθε κατεύθυνση, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το θήραμά τους με τη χρήση υπερήχων και αποτελούν τρομερούς νυκτόβιους κυνηγούς. Τα πόδια τους είναι προσαρμοσμένα για ισχυρά άλματα με ένα οστό επίμηκες», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό ερευνούν σχετικά με το ποια οικογένεια πρωτευόντων ταιριάζει στους τάρσιους, επειδή τα δόντια και τα σαγόνια τους είναι πιο παρόμοια με τα πρωτεύοντα με «υγρή μύτη», αλλά τα μάτια και η μύτη τους είναι πιο κοντά στα ζώα με «στεγνή μύτη».
Τώρα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει στοιχεία που τους βάζουν στην ίδια κατηγορία «ξηρής μύτης» με τους ανθρώπους. Για να κάνει τη μελέτη, μια ομάδα, ερεύνησε τον γενετικό κώδικα του ζώου ώστε να κατανοήσουν πώς τα είδη διαφοροποιήθηκαν το ένα από το άλλο εκατομμύρια χρόνια πριν. «Το γονιδίωμα του τάρσιου είναι ένα σύγχρονο αρχείο των εξελικτικών αλλαγών που οδήγησαν στους ανθρώπους» σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο του Münster στη Γερμανία.
Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τάρσιος απειλείται από τον χειρότερο ξάδελφό του: την ανθρωπότητα.