Στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της πληροφορικής μέσα από έναν μεγάλο αριθμό εκθεμάτων. Στην λεωφόρο Κηφισού στο νούμερο 58 στο Αιγάλεω όπου εδρεύει το μουσείο μπορούμε να θυμηθούμε από τα θρυλικά υπολογιστικά συστήματα των εταιρειών Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple και το λογισμικό και υλικό γι’ αυτά μέχρι παλαιές εκδόσεις του ειδικού περιοδικού τύπου.
Για την έμπνευση της ιδέας του μουσείου ο ιδρυτής του ΕΛ.Μ.Π Γιώργος Τσεκούρας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 σημείωσε «πως το 2008 μια παρέα νέων θέλησε να επισκεφτεί ένα μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα κι όταν διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε, ξεκίνησαν την υλοποίηση μια παλαιότερης ιδέας τους, την δημιουργία ενός εύκολα επισκέψιμου χώρου όπου το κοινό θα ανακάλυπτε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας».
Το εγχείρημα “αγκάλιασαν” αμέσως ιδιώτες, φορείς και οργανισμοί δωρίζοντας υπολογιστές, λογισμικά και άλλα αντικείμενα από τον χώρο της Πληροφορικής βοηθώντας να συγκεντρωθεί η αρχική συλλογή του μουσείου και να ξεκινήσουν οι δράσεις του ένα χρόνο αργότερα, το 2009. Τα εκθέματα προέρχονται από την δεκαετία του 70΄ μέχρι και σήμερα. Από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα του μουσείου αποτελεί το πιστό αντίγραφο του πρώτου “ποντικιού”. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 1960, ήταν ξύλινο και προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χρήστη στο εσωτερικό του είχαν τοποθετηθεί δύο μεταλλικοί δίσκοι (με κίνηση και στους δύο άξονες). Δύο ακόμη εκθέματα που που “μαγνητίζουν” τους επισκέπτες είναι οι ογκώδεις “βαλίτσες” βάρους 11 και 13 κιλών που αποτελούν δύο από τους πρώτους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής δέχεται μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους του Μουσείου. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα ενώ από τον Σεπτέμβρη θα παραμένει ανοικτό τις ίδιες ώρες και μόνο τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο στο www.elmp.gr.
Κωνσταντίνος Σιούμπουρας
http://www.athina984.gr/2017/08/24/mousio-pliroforikis-tis-athinas/