Πέντε φράσεις που πρέπει να λέτε στα παιδιά σας κάθε μέρα

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι γονείς, είναι η επικοινωνία που έχουν με το παιδί τους. Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων, οι γονείς μπορούν να δεθούν με το παιδί τους, να διαπλάσουν το χαρακτήρα του και να το βοηθήσουν να αναπτύξει την προσωπικότητά του.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα πράγματα που λέμε καθημερινά στα παιδιά μας, αλλά και τον τρόπο που τα λέμε. Αρνητικά σχόλια και χαρακτηρισμοί, μονολεκτικές και βιαστικές απαντήσεις, μισόλογα και ψέματα, όλα επηρεάζουν τη σχέση μας μαζί τους.

Αντίθετα, ας δούμε τις πέντε φράσεις που πρέπει να λέμε καθημερινά:
Πες μου κι άλλα: Δείξτε στο παιδί ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτά που σας λέει, ότι θέλετε να ακούσετε και να μάθετε περισσότερα. Έτσι, το ενθαρρύνετε να σας μιλά και να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις, τα προβλήματα και τις χαρές του.
Όλοι κάνουμε λάθη: Ένα λάθος ή μια αστοχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Εξηγείστε στο παιδί ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή, το πιο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και να μαθαίνουμε από αυτά.
Ποια είναι η γνώμη σου;: Βάλτε το παιδί μέσα στη συζήτηση, δώστε του την ευκαιρία να πει τη γνώμη του ή να προτείνει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι το σέβεστε και ότι το υπολογίζετε ως ισότιμο μέλος της οικογένειας.
Έλα να κάνουμε κάτι μαζί: Να διαβάσετε, να παίξετε, να μαγειρέψετε και γενικά οτιδήποτε θα σας κάνει να περάσετε χρόνο μαζί, επικοινωνώντας και διασκεδάζοντας.
Ναι: Η καθημερινότητα του γονιού είναι γεμάτη «όχι» και «μη». Βάλτε το «ναι» στη ζωή σας και θα δείτε πώς θα αλλάξει προς το καλύτερο η σχέση και η επικοινωνία που έχετε με το παιδί σας.

mother.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο