Από τη γέννηση μέχρι και τον 6ο μήνα, το βρέφος έχει διανύσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα μια πορεία ανάπτυξης Έτσι, μέσα σε έξι μόλις μήνες, το μωρό που τρώει λιχούδικα στο καρεκλάκι του, ελάχιστα θυμίζει εκείνο το κουλουριασμένο βρέφος με τα κλειστά ματάκια που αντικρίσατε μετά τη γέννα!
0-1 μηνός
Η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του μωρού είναι ραγδαία και η πρόοδος από μέρα σε μέρα είναι εμφανής. Τις ώρες που δεν κοιμάται, το νεογέννητό σας, «βομβαρδίζεται» από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και προσπαθεί να τα επεξεργαστεί. Το νευρικό του σύστημα, όμως, δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και όλα αυτά τα καινούρια ερεθίσματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, το κάνουν συχνά ευερέθιστο και το κλάμα είναι ο βασικός (και ο πιο υγιής) τρόπος που έχει για να εκφράσει την κούρασή του.
Προσπαθώντας να ελέγξει τα μέλη του και να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σώμα του, κάνει πολλές «αδέξιες» κινήσεις
. Οι αισθήσεις του, η αφή, η ακοή, η γεύση και η όσφρηση είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και ευαίσθητες στα ερεθίσματα. Η όραση είναι η αίσθηση που υστερεί περισσότερο από τις υπόλοιπες, αφού δεν είχε ιδιαίτερα ερεθίσματα στη μήτρα. Έτσι, μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει τη μαμά του από τη μυρωδιά, αναγνωρίζει τη φωνή της, όπως και τη φωνή του μπαμπά, αλλά για να σας δει πιο καθαρά θα πρέπει να πλησιάσετε αρκετά κοντά του το πρόσωπό σας. Η απόκρισή του στο χάδι και την ομιλία σας είναι εμφανής και μπορεί να αντιληφθεί τα συναισθήματά σας και την αγάπη που του έχετε.
1-2 μηνών
Κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής του αρχίζει να κάνει τις πρώτες προσπάθειες για να σηκώσει το κεφαλάκι του. Τα χεράκια του σφίγγουν κάθε τι που έρχεται σε επαφή μαζί τους. Καμιά φορά, το ένα χεράκι μπορεί να το φέρνει στο στόμα. Αντιδρά σε ήχους και στο φως. Ανταποδίδει το χαμόγελο στη μητέρα του.
3-4 μηνών
Το βιολογικό ρολόι του μωρού σιγά – σιγά ρυθμίζεται και κοιμάται περισσότερο και συνεχόμενα τη νύχτα, ενώ είναι πιο ζωηρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελέγχει καλύτερα το σώμα του, σηκώνοντας το κεφάλι του περίπου 900 και όταν είναι μπρούμυτα στηρίζεται στους αγκώνες του. Γυρίζει από μπρούμυτα προς τα πλάγια μ’ όλο του το σώμα. Τεντώνει τα ποδαράκια του και σηκώνεται στα δάκτυλα. Κουνάει χεράκια, ποδαράκια με ενθουσιασμό και παράγει διάφορους ενδιαφέροντες ήχους. Προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα. Γυρίζει το κεφάλι του προς τους ήχους (φωνές, κουδουνίστρα) που βρίσκεται σε απόσταση 50cm περίπου. Δείχνει ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει γύρω του και ξεχωρίζει φωνές.
5-6 μηνών
Το μωρό κάθεται πια σταθερά όταν έχει στήριξη στην πλάτη. Ανακαλύπτει τον κόσμο με τη βοήθεια των χεριών του. Πιάνει και περιεργάζεται όποιο αντικείμενο βρίσκεται γύρω του. Συχνά το φέρνει στο στόμα του, επειδή αυτό είναι το όργανο που είναι πιο ευαίσθητο και θα το βοηθήσει να καταλάβει τι είναι αυτό που κρατάει. Σηκώνει τα ποδαράκια του και τα πιάνει με το χέρι του. Εξερευνά με τα μάτια το περιβάλλον. Αντιδρά με γέλιο όταν κάποιος παίζει μαζί του. Πειραματίζεται με τις μονοσύλλαβες λέξεις και είναι πολύ φλύαρο. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό ίσως αρχίσει να βιώνει το «άγχος του αποχωρισμού» και νιώθει φόβο και λύπη όταν φεύγετε από κοντά του, ακόμη κι αν πηγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο διπλανό δωμάτιο, γιατί δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί ότι σε λίγο θα επιστρέψετε. Αυτό που θέλει είναι να είστε δίπλα του και να σας δείχνει κι εκείνο την αγάπη του.
Με την συνεργασία της κας Δραμπέλη Ιωάννας (παιδίατρος)