(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Φέτος αποφάσισες να ανέβεις επίπεδο και να καταπιαστείς με τσουρέκια; Έχεις κάνει ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό;
Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για τέλεια τσουρέκια (πασχαλινά και μη) και οδηγίες βήμα-βήμα για να διαπρέψεις στην κουζίνα. Μάθε τι πρέπει να προσέξεις, “κλέψε” τη συνταγή που σου προτείνουμε και μιας και μπήκαμε στον Απρίλιο ας λέμε σίγα- σιγά… καλό Πάσχα!
Τα μυστικά για τέλεια & αφράτα σπιτικά τσουρέκια
* Η θερμοκρασία των υλικών έχει σημασία! Φρόντισε ώστε όλα τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
* Το δωμάτιο όπου θα φτιάξεις τα τσουρέκια πρέπει να είναι ζεστό και “χουχουλιάρικο”.
* Άσε τη ζύμη να φουσκώσει με την… ησυχία της. Άφησέ τη σε ζεστό μέρος και σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μια καλή ιδέα είναι να τη βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 50-60 βαθμούς, αφήνοντας παράλληλα το πορτάκι ανοιχτό.
* Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό κι όχι κρύο ή καυτό. Είναι βασικό για να πετύχει η συνταγή και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
* Το μυστικό του τσουρεκιού είναι στο ζύμωμα. Απαιτέιται να ζυμώσεις μαλακά αρκετές φορές για να φύγει ο αέρας από μέσα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά απαραίτητη. Το τσουρέκι χρειάζεται υπομονή! Ζυμώνεις, αφήνεις τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για μια ώρα, ξαναζυμώνεις κτλ. Η διαδικασία του διπλού και τριπλού ζυμώματος είναι απαραίτητη.
* Το ψήσιμο πρέπει να γίνει στη χαμηλή σκάλα και προσοχή μην ανοίξεις το πορτάκι του φούρνου και “κάτσει” το τσουρέκι.
* Για να γυαλίσεις το τσουρέκι αλείφεις από πάνω με ασπράδι κι όχι με κρόκο. Αν αλείψεις με κρόκο, το τσουρέκι θα μαυρίσει. Εναλλακτικά, μπορείς αν το αλείψεις με ζάχαρη λιωμένη μέσα σε χλιαρό νερό.
* Μείνε πιστή στα υλικά και τη δοσολογία της συνταγής και μην προσθέσεις περισσότερο αλεύρι γιατί θα σφίξει η ζύμη.
* Μετά το ψήσιμο τύλιξε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.