Μας αρέσει να ερωτευόμαστε, να χάνουμε τα λογικά μας, να νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι, να περιμένουμε για ώρες πάνω από το κινητό για ένα ρημάδι μήνυμα, να βλέπουμε παντού καρδούλες ροζ και κόκκινες, να νομίζουμε ότι ακούμε το όνομα του ή ότι βλέπουμε κάποιον που του μοιάζει. Κάπως έτσι ξέρεις ότι τον θέλεις πολύ, ότι την έχεις πατήσει μαζί του, όχι δεν-αντέχεις-να-τον-σκέφτεσαι-άλλο. Γουστάρουμε να γουστάρουμε κάποιον – είμαι 100% σίγουρη γι’αυτό.
Όσον αφορά στις σχέσεις, οι επιλογές μας δεν ξέρω αν βασίζονται περισσότερο στη λογική ή στο συναίσθημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια σχέση πρέπει να βασίζεται στην καλή επικοινωνία – γιατί αν δεν έχεις αυτό, που πας; Α και να τον εμπιστεύεσαι τον άλλο, να τον υπολογίζεις κι αυτός να σε σέβεται και να σε προσέχει. Αυτό είναι η σχέση.
1. Προχώρα αργά αργά το πράγμα – μη βιάζεσαι. Σε πιάνει μια μανία να τα κάνεις και να τα ζήσεις όλα στον πρώτο μήνα; Μην το κάνεις! Για να προχωρήσεις σεξουαλικά μαζί του ή για να μείνετε 40 μέρες σερί στο σπίτι σου ή για να του πεις σ’ αγαπώ ή για να γνωρίσει την οικογένεια σου, μη φοβάσαι,θα έχεις αρκετό χρόνο
. Για την ακρίβεια, θα έχεις άπειρο χρόνο για τόσα κι άλλα τόσα, αρκεί βέβαια να το χειριστείς σοφά το θέμα. Πολλές φορές κυνηγάμε τόσο πολύ αυτό το επόμενο βήμα, που δεν προλαβαίνουμε καν να πατήσουμε το πόδι μας στο εδώ και τώρα. Και φυσικά, μην κάνεις το λάθος να χαθείς από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους, επειδή έτυχε να ερωτευτείς. Συνδύασε τα ναι, αλλά μην τα μπερδέψεις. Γενικώς, άσε τα πράγματα να κυλήσουν ήρεμα και φυσικά.
2.Γίνε ξεκάθαρη μ’ αυτά που θες. Μην αφήνεις τον άλλο να μαντεύει τι θέλεις και τι όχι, εκφράσου και πες αυτά που νιώθεις, τι ανάγκες έχεις, πότε θέλεις να μείνεις για λίγο μόνη σου και πότε τον χρειάζεσαι πιο πολύ από τον καθένα. Δε χρειάζεται να πιεστείς ή να συμβιβαστείς μ’ αυτά που σου προσφέρει αν βλέπεις ότι δε σου είναι αρκετά, ζήτα αυτά που θέλεις για να νιώσεις καλά – είτε αυτό σημαίνει ότι θα ακυρώσεις μια έξοδο σας επειδή είσαι πτώμα, είτε ότι θα μείνετε μέσα αυτό το πολυπόθητο Σαββατόβραδο επειδή προτιμάς να ηρεμήσεις λίγο.
3. Μη χάσεις τον εαυτό σου, τους φίλους σου, τους συγγενείς σου, τη δουλειά σου, τα χόμπι σου. Μπορεί στις αρχές να μην είχες μυαλό για τίποτα άλλο – αν πω ότι δε σε καταλαβαίνω, ψέματα θα πω. Απο ένα σημείο και μετά όμως, οφείλεις να επιστρέψεις στη ζωή που είχες πριν σου χτυπήσει την πόρτα ο φτερωτός θεός. Μη χάνεις λοιπόν στιγμές από τα άτομα σου επειδή αφοσιώθηκες στο αγόρι σου – αυτή τη δουλειά θα κάνουμε δηλαδή; Κάθε φορά που είσαι σε σχέση θα χάνεις επαφή με τον έξω κόσμο; Ε όχι δα! Αν τα Σάββατα πήγαινες με τη μαμά σου για καφέ και τις Τετάρτες με τα κορίτσια για ποτό ή τις Κυριακές για φαγητό με τ’ αδέρφια σου, δε βρίσκω λόγο να μη συνεχίσεις να τα κάνεις όλα αυτά.
4. Πέρνα χρόνο μόνη σου. Όσο χρόνο κι αν χρειάζεσαι. Ακόμη κι αν το αγόρι σου δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή σου την ανάγκη για μοναξιά μια στο τόσο, εσύ κάνε αυτό που νιώθεις. Αν θέλεις να πας μια βόλτα μόνη σου ή για τρέξιμο ή για λίγο να χαζέψεις στα μαγαζιά, να το κάνεις γιατί αλλιώς θα βρεθείς να χάνεις τον εαυτό σου και την ηρεμία σου. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε ούτε γι’ αστείο, γιατί θα φέρει σιγά σιγά ένταση τόσο μέσα σου, όσο και στη σχέση.
5. Μάθε να λες όχι. Μπορεί το αγόρι σου να έχει όλη την καλή διάθεση να κανονίζει και να προγραμματίζει διάφορες εξόδους και βόλτες, δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να είσαι σε όλα μέσα. Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που δε θα έχεις όρεξη για ποτό και ξενύχτι, που δε θα θέλεις να δεις τη συγκεκριμένη ταινία στο σινεμά ή που τέλος πάντων θα προτιμήσεις να μην ακολουθήσεις κανένα μα κανένα πρόγραμμα. Εξάλλου, αν πας κάπου που δε θες, το πιο πιθανό είναι να έχεις μούτρα. Ποιο το νόημα λοιπόν; Να λες όχι, να μην ακολουθείς τυφλά τον άλλο αλλά αντίστοιχα να σέβεσαι κι εσύ με τη σειρά σου όταν το αγόρι σου δε θα θέλει να ακολουθήσει το δικό σου πρόγραμμα. Έτσι πάει!