Στις 17 Οκτωβρίου αρχίζει το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας

Το 10ο Φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας θα διεξαχθεί από 17 έως και 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα στον εκθεσιακό χώρο της ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η έναρξη του φεστιβάλ είναι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 16.45. Οι προβολές αρχίζουν καθημερινά στις 12:00 και τελειώνουν στις 23:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Πληροφοριακό Τμήμα του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί να προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες ( Αίγυπτος, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία,Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία), με παράλληλες προβολές και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης, έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο: «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 – Αθήνα 1977)».

Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας 9′ που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Επιμέλεια έκθεσης: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μέμη Σπυράτου (πρόεδρο του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγό του BBC), Νίκο Καλτσά (αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Δημήτρη Κομνηνό (σκηνοθέτη) και Διονύση Πετρουτσόπουλο (κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας) θα κάνει την τελική αξιολόγηση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος και θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ

Τα βραβεία

Mεγάλο Bραβείο της Kριτικής Επιτροπής, Bραβείο Αρχαιολογικής Ταινίας, Bραβείο Σκηνοθεσίας, Bραβείο Σεναρίου, Bραβείο Φωτογραφίας, Bραβείο Πρωτοτυπίας, Bραβείο Ιστορικής Ταινίας, Bραβείο Εκπαιδευτικής ταινίας.

Bραβείο Kοινού που προκύπτει από την καθημερινή ψηφοφορία των θεατών. Το βραβείο κοινού διεκδικούν όλες οι ταινίες, τόσο του διαγωνιστικού όσο και του πληροφοριακού τμήματος.

Θεσπίζεται Ειδικό Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας «Francesco Alliata» στη μνήμη του δασκάλου που χάσαμε πρόσφατα. Ο Francesco Alliata, πρωτοπόρος της υποβρύχιας κινηματογραφίας, κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946.

Όλα τα βραβεία είναι χρηματικά, ύψους 1.000-3.000 ευρώ το καθένα. H απονομή θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 9.30 το βράδυ.

Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ (ζώνη προβολής), 8 ευρώ ( ημερήσιο), 50 ευρώ (εβδομαδιαίο). Εισιτήρια στα ταμεία της Ταινιοθήκης (Iερά Οδός 48, Kεραμεικός)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο