Εικόνες από την Αθήνα του 1917

Το Μουσείο Μπενάκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση «Αθήνα 1917 – Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής»

Η Αθήνα το 1917. Η ελληνική πρωτεύουσα έναν αιώνα πριν. Ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών μια σπουδαία έκθεση με σπάνιο οπτικό υλικό. Ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου 2017 είναι «Αθήνα 1917 – Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής».

Σε ένα σχετικό σημείωμα των διοργανωτών της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της Πειραιώς διαβάζουμε: «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από την φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως Στρατιά της Ανατολής.

Ακριβώς εκατό χρόνια πριν από σήμερα, στην διάρκεια του 1917, Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της Στρατιάς της Ανατολής πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας. Πρόκειται για σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης, οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου λησμονηθεί ή χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το εξαιρετικά πλούσιο οπτικό αρχείο για την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

Η έκθεση βλέπει την Αθήνα του 1917 μέσα από την ματιά και τις αναζητήσεις αυτών των ξένων στρατιωτών και προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία εκείνα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης.

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση φυλάσσεται σήμερα στο Παρίσι (Établissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense, Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine).

protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο