Κατά πλειοψηφία: Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2015

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο απολογισμός – ισολογισμός του δήμου για το 2015. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, στο τέλος του 2019 ο δήμος θα χρωστά μόνο 33 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το 2010 σε δάνεια και προμηθευτές.
Α
πό την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας υπογράμμισε ότι για πέμπτη χρονιά ο δήμος παρουσιάζει λογιστικό πλεόνασμα, και συγκεκριμένα 23,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 59% σε σχέση με το 2014. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από 12 στα 28 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μειώθηκαν κατά 40,5% οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές, κατά 14,3% τα δάνεια και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Μειωμένα ήταν και τα έσοδα κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (431,87 εκατ. ευρώ έναντι 436 ,93 εκατ. ευρώ το 2014), γεγονός που ο κ. Μπρούλιας απέδωσε στα πολιτική και οικονομική κατάσταση τον προηγούμενο χρόνο και στη μείωση τελών σε κοινωνικές ομάδες.
Διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο επικεφαλής από την Ανοιχτή Πόλη, Ρήγας Αξελός, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι στον ισολογισμό αναφέρεται καθυστέρηση εισπράξεων ύψους 222 εκατ. ευρώ και αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του δήμου 135 εκατ. ευρώ. Αλλά και από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Στέλιος Λάμπρου κάλεσε τη δημοτική αρχή να μειώσει δραστικά τα δημοτικά τέλη, αφού δηλώνει ότι έχει τόσο πλεόνασμα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών και ζήτησε την αλλαγή του, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερες λογικές και πολιτικές. Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», ζήτησε ο δήμος να έχει στο επίκεντρό του «μόνο τους Έλληνες Αθηναίους, όχι τους αλλοδαπούς και τους εργολάβους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο