Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από σήμερα η Αθήνα – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από σήμερα, 23 Aπριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και για έναν χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Γ. Καμίνης: Να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά
Για ένα από τα κρισιμότερα εγχειρήματα που έχει αναλάβει ο δήμος της Αθήνας, καθώς απλώνεται και στο χρόνο, με εκδηλώσεις που θα κρατήσουν δώδεκα μήνες, αλλά και στο χώρο, μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε προβληματισμένος για το μέλλον του βιβλίου. «Βλέπω και στα παιδιά μου όλη αυτή την αποσπασματικότητα, την ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα. Νιώθω πως βρισκόμαστε σε μια καμπή της ανθρώπινης γνώσης. Μακάρι να κάνω λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκοπός της διοργάνωσης -σύμφωνα με τον κ. Καμίνη- είναι να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην Αθήνα και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες, αφήγηση, φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, τέχνες, επιστήμες, ακόμη και νέες τεχνολογίες. «Σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση» ανέφερε, ενώ εξειδικεύοντας περαιτέρω τους στόχους της διοργάνωσης έθεσε και το μέγα ζητούμενο: “Θέλουμε” είπε “να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, στους πολλούς, σε όλους τους πολίτες”.

Τα εγκαίνια της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου” θα γίνουν σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου, (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις, με μουσικές αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα, όλα με έμπνευση από το βιβλίο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ το βράδυ, στις 10, θα ανοίξει και το Ηρώδειο, με προσκεκλημένους όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση.

Επισκέψεις σπουδαίων ξένων συγγραφέων
Το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκδηλώσεις αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σπουδαίοι συγγραφείς θα επισκεφθούν την Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου. Την αρχή έκανε ήδη η Herta Mueller ενώ αναμένονται οι Ian McEwan, John Connoly και George Saunders. Θα έλθει και ένας κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας του οποίου το όνομα φυλάσσεται ως έκπληξη και θα ανακοινωθεί στο μέλλον.

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει η Κινητή βιβλιοθήκη που θα ταξιδέψει το Μάιο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Το βιβλίο θα συναντήσει τους κατοίκους της πόλης στις γειτονιές εκεί όπου θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα με έμπνευση το βιβλίο. Θα δούμε δημόσιες αναγνώσεις από νέους καλλιτέχνες σε απρόσμενα σημεία της πόλης εκεί όπου διάγουμε όλοι τον καθημερινό μας βίο.

Στρογγυλά τραπέζια σε συνδιοργάνωση με πρεσβείες και ινστιτούτα θα πραγματοποιούν μέσα στη χρονιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους διαγενεακούς διαλόγους της ισραηλινής λογοτεχνίας.

Παράλληλα μέσα από τις “Ανοικτές συλλογές” 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκδηλώσεις και συνέργειες που θα αποκαλύψουν ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, σε μια σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών που θα διαρκέσει 12 μήνες, με στόχο μάλιστα να γίνει θεσμός για τη πόλη, μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Από το δημαρχείο θα ξεκινήσει το Μάιο και η “Σκυταλοδρομία Λόγου” μια από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με τους Έλληνες εκδότες με πρώτο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο που θα παραδώσει τη σκυτάλη στο συγγραφέα και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα.

Θα υπάρχει επίσης αφιέρωμα στα ελληνικά Νόμπελ καθώς και ξεναγήσεις Ελλήνων συγγραφέων στις γειτονιές της πόλης που αποτέλεσαν σκηνικό των μυθιστορημάτων τους.

Συμμετοχές βιβλιοπωλείων, εθνικού θεάτρου, δημοτικής πινακοθήκης και του φεστιβάλ Αθηνών
Τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας θα λάβουν μέρος στη γιορτή με την ¨Ημέρα των μικρών βιβλιοπωλείων” (28 Απριλίου) ενώ ένα αστικό πικ νικ με τίτλο “Book Edition” θα ξεκουράσει μικρούς και μεγάλους στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 5 Μαίου.

Το Εθνικό θέατρο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο τα ¨Θεατρικά Δρομολόγια” με περιοδεία του “Λεωφορείο ο Πόθος” στις γειτονιές της Αθήνας ενώ όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της πόλης θα συμπεριλάβουν εκδηλώσεις και θεματικές για το βιβλίο στο φετινό τους πρόγραμμα.
Στη δημοτική πινακοθήκη στα τέλη Ιουνίου θα φιλοξενηθούν εκθέσεις για το βιβλίο ως έργο τέχνης ενώ έργα 60 καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το βιβλίο θα βρίσκονται σε αναπάντεχα σημεία της πόλης στο πλαίσιο του “The city reads”.

Θα υπάρξουν προγράμματα που θα εμπλέξουν πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως παιδιά που θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν με αφορμή δίγλωσσες εκδόσεις ή ερεθίσματα από την πόλη που τα φιλοξενεί, για πολλά από αυτά η Ελλάδα αποτελεί τη νέα τους πατρίδα.
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει επίσης με εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο “Άνοιγμα στην πόλης” καθώς και με παραστάσεις εμπνευσμένες από μεγάλους συγγραφείς.
Υπενθυμίζουμε οτι ξεκίνησε ήδη στο Μουσείο Μπενάκη η σπουδαία έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας – Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία”.

Το πρόγραμμα τόνισαν όλοι ότι θα εμπλουτιστεί, αλλά το σημαντικότερο θα είναι να αγκαλιαστεί και να αφήσει κληρονομιά στην πόλη μια γενιά που θα διαβάζει περισσότερο και ενήλικες που θα αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία των βιβλίων στη νοηματοδότηση της καθημερινότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Απρίλιος – Ιούλιος 2018 δείτε το εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο