Ανεργοι οι μισοί νέοι κάτω των 30 ετών σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία

Στο μισό, περιορίστηκε ο αριθμός των εργαζόμενων νέων, ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία, στο διάστημα μεταξύ 2007 – 2014, όπως προκύπτει από έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, το ποσοστό απασχόλησης των νέων έμεινε στάσιμο μετά το 2010 και ακόμη και σήμερα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ αυξανόμενα προβλήματα στην εύρεση εργασία αντιμετωπίζουν όσοι νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, με χαμηλές δεξιότητες.

Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση στην κατηγορία αυτή οι πιθανότητες για να βρουν εργασία είναι πιθανόν να μη βελτιωθούν ακόμη και μετά την ανάπτυξη της οικονομίας. «Αν δεν γίνουν περισσότερα για να βελτιωθούν οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση για όλους, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μίας όλο και περισσότερο διχασμένης κοινωνίας» υποστήριξε ο Στ. Σκαρπέτα, διευθυντής απασχόλησης, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, τονίζοντας πως για τους νέους με χαμηλές δεξιότητες γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να βρουν εργασία, πόσο μάλλον σταθερή εργασία, στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον.

Περίπου 40 εκατομμύρια νέοι στις χώρες του ΟΟΣΑ, που αντιστοιχούν στο 15% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών, δεν σπουδάζουν, δεν έχουν εργασία ή πρακτική εξάσκηση, ενώ τα δύο τρίτα αυτών δεν ψάχνουν καν για δουλειά. Ενώ το 40% όλων των νέων μένουν χωρίς δραστηριότητα στη διάρκεια μίας τετραετίας, για τους μισούς από αυτούς η περίοδος χωρίς δραστηριότητα θα διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό», αναφέρει η έκθεση.

Ο υψηλός αριθμός τέτοιων ατόμων αποτελεί και μεγάλο οικονομικό κόστος, που μεταξύ 360 – 605 δισ. δολαρίων ή μεταξύ του 0,9% και 1,5% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η έκθεση σημειώνει ότι η βελτίωση της ποιότητας της πρακτικής εξάσκησης και η πιο στενή συνεργασία με τους εργοδότες για τη δημιουργία θέσεων μαθητείας είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Πολλές χώρες, προσθέτει, πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες για να δημιουργούν αρκετές θέσεις μαθητείας, ιδιαίτερα για τους νέους που βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο