3 πράγματα που μολύνουν τον αέρα του σπιτιού σας και σίγουρα δεν τα γνωρίζετε

Παρόλο που οι περισσότερες πηγές σκόνης στο εσωτερικού ενός σπιτιού είναι εμφανείς και καθαρίζονται εύκολα, υπάρχουν κάποια πράγματα που χωρίς να το γνωρίζεται ρυπαίνουν τον αέρα του σπιτιού σας.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα έχουν προβλήματα με την ποιότητα του αέρα, ωστόσο αυτό δεν είναι εμφανές. Όταν, όμως, αυτά τα προβλήματα διογκωθούν, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω κάποιες πηγές μόλυνσης του αέρα του σπιτιού και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε και να εξασφαλίσετε μια καθαρή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητά σας.

Κάποια προϊόντα με άρωμα λεμόνι είναι τοξικά Τα κεριά και τα προϊόντα καθαρισμού με άρωμα κίτρου κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα. Έχουν, ωστόσο, ένα μειονέκτημα: αναδίδουν χημικά που μπορούν να κάνουν το αέρα του σπιτιού σας τοξικό.  Το λιμονένιο είναι το συστατικό που δίνει την μυρωδιά λεμονιού στα κεριά και στα καθαριστικά και πρόκειται για ένα χημικό που εξατμίζεται. Όταν αναμειγνύεται με το όζον που υπάρχει στο έδαφος (πράγμα που έχουν τα περισσότερα σπίτια), δημιουργείται φορμαλδεΰδη που όπως είναι γνωστό είναι καρκινογόνα.

Για να παραμείνετε ασφαλείς, διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και αν εντοπίσετε το λιμονένιο, αποφύγετε να αγοράσετε το προϊόν.

Πείτε όχι στους ιονιστές που παράγουν όζον

Οι συμβατικοί καθαριστές αέρα, ανανεώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους φιλτράροντας ρύπους, όπως πχ τη σκόνη. Οι ιονιστές λειτουργούν διαφορετικά: συλλέγουν αερομεταφερόμενους ρύπους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό φορτιστή που παράγει όζον. Αυτό, ωστόσο, δημιουργεί πρόβλημα. Όταν το όζον βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα, μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν, όμως, βρίσκεται κοντά στο έδαφος είναι επιβλαβές για το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργεί αλλεργίες και άσθμα.

Αν έχετε αλλεργίες ή άσθμα, μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι και καθαρίζετε συχνά τον χώρο με ηλεκτρική σκούπα. Αν θέλετε να προμηθευτείτε κάποια συσκευή για καθαρισμό του αέρα, κάντε πρώτα την έρευνά σας και εξασφαλίστε πως δεν παράγει όζον.

Το παθητικό κάπνισμα είναι πιο επιβλαβές απ’ όσο πιστεύετε

Μπορεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά, ωστόσο είναι εξίσου επιβλαβή για τον αέρα του σπιτιού σας. Τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά προϊόντα καπνίσματος, δημιουργούν ένα κολλώδες υπόλειμμα που κολλάει πάνω στις επιφάνειες. Μπορεί να ανοίγετε τα παράθυρα και η ατμόσφαιρα να καθαρίζει από τον καπνό, αλλά το υπόλειμμα αυτό μένει και απελευθερώνει τοξίνες για μέρες, εβδομάδες, μήνες και, ναι, ακόμα και χρόνια.

Καθώς το υπόλειμμα αυτό είναι πολύ δύσκολο και αφαιρεθεί, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποφεύγετε να καπνίζεται εντός του σπιτιού, ώστε να διατηρήσετε τον αέρα όσο το δυνατόν πιο καθαρό.
Πηγή Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο