Εγκεφαλικό: «Χτυπά» περισσότερο τους 40αρηδες, λιγότερο τους 60ρηδες

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στην αιτία του φαινομένου, είναι αλήθεια πως τα εγκεφαλικά επεισόδια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ γίνονται όλο και πιο «φιλικά» σε όσους είναι κάτω των 45 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιου Τζέρσι, έκαναν μια μελέτη διάρκειας 20 ετών σε στοιχεία για περισσότερα από 225.000 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ 1995-2014.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως μέσα στο διάστημα αυτό, τα εγκεφαλικά επεισόδια υπερδιπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ στους μεγαλύτερους ανθρώπους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση!

«Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εγκεφαλικό δεν συμβαίνει μόνο στους γέρους και ότι η έκβασή του μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ένα έμφραγμα, αφήνοντας κάποιον να ζήσει με μια αναπηρία για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια» δήλωσε ο ερευνητής Τζόελ Σουέρντελ, συνεργάτης του κ. Κωστή.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η πτώση των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στο καλύτερο επίπεδο ζωής που επιλέγουν οι άνθρωποι τελευταία, μειώνοντας το κάπνισμα, αποβάλλοντας το υπερβολικό άγχος και βάζοντας στην καθημερινότητα τους ποιοτικό ύπνο και σωστή διατροφή. Όμως η «επίθεση» των εγκεφαλικών σε μικρές ηλικίες προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, που την αποδίδουν στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Open Access Journal of the American Heart Association».

Αλκοόλ και εγκεφαλικά

Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες από την άλλη, διαπίστωσαν σε μια ξεχωριστή έρευνα, πως η κατανάλωση έως δύο αλκοολούχων ποτών ημερησίως, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», τόνισαν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο όλων των ειδών εγκεφαλικού. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό, είναι πιο επικίνδυνο κατά 2 περίπου φορές από το ισχαιμικό, για όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν περισσότερο από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο