Μελανιάζετε εύκολα; Έχετε φαγούρα στο δέρμα; 5 σημάδια ότι έχετε πρόβλημα…

Όταν το συκώτι μας λειτουργεί καλά, καθαρίζει το αίμα, βοηθάει στην πέψη της τροφής και καταπολεμάει τις μολύνσεις Έχει επίσης την ικανότητα να αναγεννιέται όταν φθείρεται, αντικαθιστώντας με νέα κύτταρα τον παλιότερο ιστό του.
“Οτιδήποτε εμποδίζει το συκώτι μας να κάνει τη δουλειά του ή να αναγεννηθεί μετά από κάποια φθορά, μπορεί να θέσει τη ζωή μας σε κίνδυνο,” λένε οι ειδικοί.
Μπορεί να είναι κάποια φλεγμονή, κάποιος καρκίνος ή ένας τραυματισμός, όπως και να έχει όμως υπάρχουν σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε και μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι μας. 5 Σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι μας

1. Κίτρινο χρώμα

Όταν η άσπρη περιοχή στα μάτια μας γίνει κίτρινη ή αν το δέρμα μας κιτρινίζει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το συκώτι μας δεν λειτουργεί κανονικά, επιτρέποντας σε μια κίτρινη ουσία στο αίμα να αναπτύσσεται. Η ουσία αυτή λέγεται Βιλιρουβίνη και υπάρχει στο αίμα όταν κάποια ζημιά στο συκώτι το κάνει να υπολειτουργεί και να μην μπορεί να τη διασπάσει. Συνήθη αίτια μιας τέτοιας ζημιάς είναι η ηπατίτιδα, ο καρκίνος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή χαπιών έκσταση, η έκθεση σε τοξικές ουσίες και διάφορες άλλες μολύνσεις.

2. Ούρα και κόπρανα

Κάποιο πρόβλημα στο συκώτι μπορεί επίσης να γίνει αντιληπτό από τα ούρα και τα κόπρανά μας. Τα δε ούρα γίνονται σκούρα ενώ το κόπρανα πιο ανοιχτόχρωμα.

3. Φαγούρα

Μια από τις αιτίες για την συχνή φαγούρα μπορεί να είναι η ρήξη του συκωτιού ή προβλήματα στον θυροειδή αδένα ή καρκίνος. Η φαγούρα αυτή πρέπει να είναι σε όλο το σώμα, το οποίο παρότι δείχνει κανονικό, στα σημεία που ξυνόμαστε δείχνει να έχει κάποιο πρόβλημα.

4. Μελανιές

 Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στο συκώτι τείνουν να μελανιάζουν ή να ματώνουν πιο εύκολα, γιατί το συκώτι τους έχει σταματήσει ή έχει επιβραδύνει την παραγωγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για το πήξιμο του αίματος.

5. Πρήξιμο

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί φυσιολογικά, γίνεται κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και τα πόδια, με αποτέλεσμα το πρήξιμο.

Χωρίς σημάδια

Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καν εμφανή σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλιστα όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτές οι περιπτώσεις είναι πάνω από το 50% όσων διαγνώστηκαν με πρόβλημα στο συκώτι.

Μπορεί επίσης να μην ήταν τόσο συγκεκριμένα ή να ήταν ανεπαίσθητα συμπτώματα, όπως κούραση, αίσθηση αποπροσανατολισμού και περιστασιακή φαγούρα. Μόλις κάποιος περάσει το στάδιο όπου αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια, η κατάσταση είναι ήδη σοβαρή για το συκώτι. Μπορεί οι τοξίνες που θα απελευθερωθούν από ένα άρρωστο συκώτι να οδηγήσουν σε διάρροια και εμετό, καθώς και διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία. “Καθώς εξελίσσεται η ρήξη ήπατος, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά.

Ο ασθενής μπορεί να νιώσει αποπροσανατολισμένος και μπερδεμένος, ακόμα και νυσταγμένος. Υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα ή και να πεθάνει. Ίσως η μεταμόσχευση ήπατος να είναι η μόνη λύση, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζουμε τα συμπτώματα εγκαίρως,” συμπληρώνουν οι ειδικοί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο