5 σοβαρά προβλήματα υγείας που θα αποκτήσεις αν δεν κοιμάσαι σωστά

Κάτι ήξερε η μαμά σου που επέμενε ότι πρέπει να κοιμάσαι ένα γεμάτο 8ωρο 1. Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών

Μπορεί να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι αλλά αν δεν κοιμάσαι σωστά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσεις πρόβλημα με την καρδιά σου καθώς οι καρδιαγγειακές ασθένειες δεν ‘χτυπάνε’ μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί οι συνήθειες που έχουμε στον ύπνο είναι επιβλαβείς για την καρδιά μας, ωστόσο αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη του ύπνου επηρεάζει αρνητικά την πίεση του αίματος και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

2. Αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη

Όπως είπαμε και πριν οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, μάλιστα μια παλιότερη έρευνα έδειξε ότι άτομα που κοιμούνται συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Η εξασθενημένη ανοχή γλυκόζης που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου είναι και αυτή που προκαλεί τις βραδινές λιγούρες για γλυκό.

3. Μειώνεται η αντίληψή σου

Σκέψου μόνο όλες εκείνες τις φορές που πήγες άγρυπνη στη σχολή ή στη δουλειά και δεν μπορούσες να λειτουργήσεις και να κάνεις τα βασικά. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την λειτουργικότητά και το χρόνο αντίδρασής σου και σε κάνει να ξεχνάς.

4. Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Όταν δεν κοιμάσαι σωστά έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσεις καθώς είσαι πιο ευάλωτη σε ιούς και και στο κρύο. Επειδή μάλιστα ο πυρετός ανεβαίνει συνήθως όταν κοιμόμαστε, αν εσύ αρνείσαι να μείνεις στο κρεβάτι αυτό που θα καταφέρεις είναι να αναρρώσεις με αργό ρυθμό.

5. Επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία

Οι αϋπνίες δεν είναι καθόλου fun και ευχάριστες. Γυρνάς σαν ζόμπι στο κρεβάτι προσπαθώντας να ηρεμήσεις και ενώ νιώθεις ότι νυστάζεις δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου με τίποτα. Την επόμενη μέρα φυσικά νιώθεις χάλια ψυχολογικά, έχεις νεύρα και δεν μηδέν αντοχές· φαντάσου λοιπόν τι θα γίνει αν έχεις αϋπνίες για μια εβδομάδα! Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι αν υποφέρεις από αϋπνίες αυξάνονται κατά 15 με 20% οι πιθανότητες να πάθεις κάποια στιγμή στη ζωή σου κατάθλιψη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο