6 λάθη που κάνεις με τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής είναι ένα από τα μικρά θαύματα που έχουν βελτιώσει αισθητά τη ζωή όσων έχουν πρόβλημα όρασης ωστόσο παράλληλα είναι μια επικίνδυνη πηγή μικροβίων. Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό, έρευνες όμως αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι δεν τηρούν σωστά τους  κανόνες υγιεινής με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Για να μην καταλήξεις λοιπόν με πρησμένα και κόκκινα μάτια που τσούζουν και δακρύζουν ακατάπαυστα πρέπει να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη.

1. Τους αφήνεις περισσότερο από όσο πρέπει
Μπορεί να βαριέσαι φριχτά να βγάλεις τους φακούς όταν γυρνάς από τη σαββατιάτικη έξοδο αλλά ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις ένα κουράγιο και πριν λιποθυμήσεις στο κρεβάτι με τα ρούχα να το κάνεις. Η κάπνα από το μαγαζί, η σκόνη και φυσικά τα βακτήρια που έχουν μεταφερθεί στο μάτι από το μακιγιάζ και τα χέρια σου μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και πίστεψέ με, δεν θέλεις να το ζήσεις αυτό.

2. Δεν τους αλλάζες τακτικά
Επειδή οι φακοί φαίνονται οκ, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας! Από τη στιγμή που θα λήξουν πρέπει να πεταχτούν και όχι να τους φορέσεις γιατί δεν μοιάζουν χαλασμένοι- για κάποιο λόγο υπάρχει εξάλλου η ημερομηνία λήξης.

3. Τους βάζεις με βρώμικα χέρια
Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να φοράς τους φακούς σου με βρώμικα χέρια, αλλά θα σου υπενθυμίσω απλά ότι όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στα χέρια σου μεταφέρονται στο εσωτερικό των ματιών σου. Τέλειο; #ΝΟΤ.

4. Κάνεις ντους φορώντας τους
Όταν μπαίνεις για μπάνιο πρέπει να βγάζεις τους φακούς σου κυρίως γιατί το νερό που μπαίνει στα μάτια σου, σε κάνει να τα τρίψεις και είναι πιθανό να τους παρασύρεις στην πίσω μεριά του ματιού σου. Άουτς.

5. Χρησιμοποιείς οποιοδήποτε υγρό για τους φακούς
Το κάθε είδος φακού έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε καλό είναι να ρωτάς τη γνώμη του φαρμακοποιού ή του γιατρού σου πριν αγοράσεις ένα οποιοδήποτε υγρό.

6. Τους καθαρίζεις με σκέτο νερό
Όχι, άφησέ τον κάτω και μην το κάνεις ποτέ ξανά αυτό- το νερό της βρύσης ή το σάλιο έχουν βακτήρια που μπορεί να σου προκαλέσουν μόλυνση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο