Παιδικός Καρκίνος: Πλήρης ίαση για πάνω από το 80% των μικρών ασθενών

Η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Με τον όρο «παιδικός καρκίνος» περιγράφεται ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό 0,5 έως 4,6% όλων των περιστατικών καρκίνου. Ο συνολικός δείκτης επίπτωσης του παιδικού καρκίνου κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά παιδικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις παγκοσμίως, φτάνοντας σε ετήσια βάση τα 215.000 στις ηλικίες έως 14 ετών και τα 85.000 στις ηλικίες 15-19 ετών (στοιχεία 2015).

Στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο περίπου 320 παιδιά το χρόνο. Ποσοστό 70-80% από αυτά νοσηλεύονται στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα της Αθήνας, 20-25% στη Θεσσαλονίκη και 5% περίπου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ οι έφηβοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία των ενηλίκων.

Πολλά ακόμη περιστατικά υπάρχουν σε χώρες που δεν διαθέτουν οργανωμένα συστήματα καταγραφής και επομένως δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα περιστατικά.


Οι πιο συνηθισμένες μορφές παιδικού καρκίνου

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι μορφές καρκίνου από τις οποίες είναι δυνατόν να πάσχει ένα παιδί είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκων που ονομάζονται συμπαγείς όγκοι. Συχνότερος τύπος καρκίνου στα παιδιά είναι η λευχαιμία και συγκεκριμένα η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και ακολουθούν οι όγκοι του Κεντρικού Νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα και η νόσος Ηodgkin, οι όγκοι νεφρών και επινεφριδίων, οι όγκοι μαλακών μορίων και οστών και άλλοι σπανιότεροι όγκοι.


Τα ύποπτα συμπτώματα

Πυρετός χωρίς σαφή εστία λοίμωξης
Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, δηλαδή στο κεφάλι, τράχηλο (λαιμό), θώρακα, κοιλιά, πόδια κ.λ.π. Ειδικές κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις θα οδηγήσουν στην διάγνωση.
Συμπτώματα από το νευρικό σύστημα όπως είναι ο πονοκέφαλος, έμετος ειδικά τις πρωϊνες ώρες, αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού κ.λ.π.
Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός, εκδηλώνεται με την μορφή κόκκινων στιγμάτων – κηλίδων που ονομάζονται πετέχειες ή μελανιών που ονομάζονται εκχυμώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αιμορραγία από τη μύτη, από τα ούλα, από τα ούρα, από το στομάχι κ.λ.π.
Συμτπώματα και ευρήματα από τα μάτια μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου. Τέτοια συμπτώματα είναι διόγκωση ή πτώση των βλεφάρων, προβολή του βολβού του ματιοιύ προς τα εμπρός, λευκοκίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, μελανιές στα βλέφαρα, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα κλπ.
Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, κοιλιά, άκρα) και ιδιαίτερα πόνος στα οστά των άκρων και της μέσης πρέπει να διευρευνάται.
Διάφορα άλλα συμπτώματα όπως είναι η ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση, απώλεια βάρους κ.λπ. μόνα ή σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω, επιβάλλουν την διερεύνηση του παιδιού.
Σε όλο τον κόσμο, οι καρκίνοι που προσβάλλουν παιδιά και εφήβους απειλούν να ξεπεράσουν τα λοιμώδη νοσήματα ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων.

Η πρόσβαση στην ποιοτική περίθαλψη εξασφαλίζει ότι πάνω από το 80% των μικρών ασθενών θα επιβιώσουν του καρκίνου και θα έχουν στη συνέχεια μια υγιή και ποιοτική ζωή. Ωστόσο, πολλά παιδιά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή η θεραπεία που λαμβάνουν δεν είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, πάνω από το 90% των θανάτων από παιδικό καρκίνο διαπιστώνονται σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους.

«Πρόοδος στις Θεραπείες και Μεταρρύθμιση της Περίθαλψης»

Στόχος και μήνυμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Παιδικού Καρκίνου είναι «Πρόοδος στις Θεραπείες και Μεταρρύθμιση της Περίθαλψης». Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζει τις ανισότητες που υπάρχουν ως προς την πρόσβαση στις θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο στη Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και ορισμένες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως φάρμακα και εξειδικευμένες θεραπείες.

Η Πριγκίπισσα Dina Mired της Ιορδανίας, η οποία είναι μητέρα παιδιού που επιβίωσε από καρκίνο, έχει δηλώσει σχετικά:

«Η δυνατότητα θεραπείας, η ευκαιρία για ένα παιδί να ζήσει δεν πρέπει να εξαρτάται από τη χώρα στην οποία μένει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να συνειδητοποιείς ότι το παιδί σου έχει καρκίνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό από το να γνωρίζεις ότι υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο που αντιμετωπίζει το παιδί σου και ότι η θεραπεία αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά ότι δεν είναι διαθέσιμη στο παιδί σου. Γιατί; Επειδή το παιδί σου τυχαίνει να ζει στο λάθος ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η θηριωδία. Πρέπει οι φωνές μας να ακουστούν τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου και να απαιτήσουμε από τους ηγέτες του κόσμου να δράσουν και να βοηθήσουν να σωθούν όλα τα παιδιά, ασχέτως πού μένουν».


Οι πυλώνες της Διεθνούς Ημέρας Παιδικού Καρκίνου

Η τριετής καμπάνια που έχει σχεδιαστεί για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Την ευαισθητοποίηση για τα περισσότερα από 300.000 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου που καταγράφονται κάθε χρόνο στον κόσμο
Την ενημέρωση για τις δυνατότητες πλήρους ίασης πολλών μορφών παιδικού καρκίνου, εφόσον:
– Γίνει έγκαιρα σωστή διάγνωση

– Υπάρχει πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα

– Υπάρχει πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες

– Συνεχίζεται η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία

Τη συνεχή προσπάθεια επίτευξης του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 3.4 των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο έως το 2030.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο