Δήμος Αθηναίων: «Αυθαίρετη, καταχρηστική και χωρίς νόμιμη αιτιολογία η δέσμευση λογαριασμών του Αθήνα 9.84»

Σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση προληπτικής δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα 9.84, συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και των νομίμων εκπροσώπων του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της τελευταίας δεκαετίας και των συγγενικών τους προσώπων, προχώρησαν υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, για δήθεν οφειλή τέλους χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιδοτήσεων. Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων καταγγέλλει τη συγκεκριμένη απόφαση ως «αυθαίρετη, καταχρηστική και χωρίς νόμιμη αιτιολογία».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι, «η δέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του Αθήνα 9.84, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθούν οι δημοτικοί σταθμοί από τις δημόσιες συχνότητες και αντιθέτως να βγουν σε δημοπράτηση ή εξαγορά, σαν να επρόκειτο για την συχνότητα οποιουδήποτε ιδιωτικού ραδιοσταθμού». Ήδη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων
«Ο δήμος Αθηναίων καταγγέλλει την προληπτική δέσμευση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών των λογαριασμών του «Αθήνα 984», από τους οποίους πληρώνονται οι 120 και πλέον εργαζόμενοί του, καθώς και τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των νομίμων εκπροσώπων του ραδιοφωνικού σταθμού της τελευταίας δεκαετίας και των συγγενικών τους προσώπων, για δήθεν οφειλή τέλους χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιδοτήσεων.

Πρόκειται για μία αυθαίρετη, καταχρηστική και χωρίς νόμιμη αιτιολογία απόφαση, που λαμβάνεται σε βάρος δημοτικής επιχείρησης. Απόφαση που ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, και παρά τις αντίθετες γνωματεύσεις που καταρρίπτουν το εφεύρημα περί οφειλής τέλους χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης, και μάλιστα αναδρομικά από το έτος 2006!

Σημειώνεται ότι η δέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του Αθήνα 984, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθούν οι δημοτικοί σταθμοί από τις δημόσιες συχνότητες (όπως εκείνες της ΕΡΤ ή ακόμη και των δημοτικών τηλεοράσεων) και αντιθέτως να βγουν σε δημοπράτηση ή εξαγορά, σαν να επρόκειτο για την συχνότητα οποιουδήποτε ιδιωτικού ραδιοσταθμού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδα Λαμπρακάκη να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι».

Μελίνα Δασκαλάκη: «Σαν βόμβα η απόφαση του υπ. Οικονομικών»
«Eίναι σαν βόμβα η απόφαση του υπ. Οικονομικών», δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αθήνα 9.84 Μελίνα Δασκαλάκη στην εκπομπή «Όσα έφερε η μέρα» και στη Μαρία Χούκλη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «παρόλο που το πρόστιμο τέλους χαρτοσήμου, που επιβλήθηκε είναι τεράστιο, αυτό είναι προϊόν έλεγχου, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες, θα το αντιμετωπίζαμε σε ένα τακτικό δικαστήριο και ο δήμος θα πλήρωνε αυτό που θα κρινόταν από την Δικαιοσύνη. Όμως η Α’ ΔΟΥ Αθηνών έκρινε ότι πρέπει να συμπεριφερθεί σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Αθηναίων, όπως σε έναν κοινό φοροφυγά και προληπτικά να δεσμεύσει, χωρίς ενημέρωση, τους λογαριασμούς του Αθήνα 9.84 και όλων των προέδρων από το 2006 έως σήμερα και των συγγενικών τους προσώπων».

Η κυρία Δασκαλάκη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σκληρή» τη συγκεκριμένη απόφαση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, η διάταξη είναι σωστή, αφορά όμως -όπως είπε- άλλες περιπτώσεις. «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ειδικά ένα Νομικό Πρόσωπο του δήμου Αθηναίων που είναι ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος οικονομικά δήμος. Η βασιμότητα αυτής της απόφασης θα κριθεί στα δικαστήρια».

Η πρόεδρος του Αθήνα 9.84 ανέφερε επίσης ότι, υπήρξε «άμεση επικοινωνία με τους ελεγκτές» και εξέφρασε την ελπίδα η συγκεκριμένη απόφαση να οφείλεται σε «υπερβολικό ζήλο και αυθαίρετη ερμηνεία των συγκεκριμένων διατάξεων» και πρόσθεσε: «Αυτό έχει στοιχεία παραλογισμού, όπως μας λένε ειδικοί νομικοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές, στους οποίους απευθυνθήκαμε».

«Είναι μια κακή συγκυρία και δεν θέλω να φανταστώ ότι είναι κάτι άλλο. Ο σταθμός αλυσοδένεται», είπε η κυρία Δασκαλάκη, αναφορικά με την διαδικασία προκήρυξης αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών. Ερωτηθείσα σχετικά πρόσθεσε: «από τις επιδοτήσεις του δήμου πληρώνονται οι εργαζόμενοι και οι σχετικές υποχρεώσεις του σταθμού. Από την άλλη, θα κληθούμε να συμμετάσχουμε σε έναν πλειστηριασμό για μια συχνότητα την οποία ο κόσμος γνωρίζει εδώ και 30 χρόνια. Αν δεν εξαιρεθούμε θα κληθούμε να καταβάλουμε το ποσό για την άδεια. Η άλλη εκδοχή είναι ακόμα χειρότερη, αν υπό μια έννοια ο σταθμός σιδεροδένεται χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί από τη νέα χρόνια».

Τέλος, η κυρία Δασκαλάκη επεσήμανε ότι, «ως δικηγόρος πιστεύω στους μηχανισμούς, δικαστικούς και ελεγκτικούς, υπάρχει όμως πολύ συχνά ένα έλλειμμα νομικών γνώσεων».

Μιχάλης Κυριακίδης: «Περίεργη και παράλογη απόφαση»
Για μία περίεργη και παράλογη απόφαση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του «Αθήνα 9.84» Μιχάλης Κυριακίδης. Όπως επεσήμανε, η Α ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ξαφνικά και αυθαίρετα έθεσε θέμα χαρτοσήμου επιβάλλοντας εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 5,5 εκ ευρώ στον σταθμό. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, βασιζόμενες σε μια διάταξη που αφορά κυρίως ιδιώτες ύποπτους φυγής, δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του σταθμού, χωρίς μάλιστα τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, την οποία είχε προτείνει η διοίκηση της ΔΕΡΑ.
Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης , η απόφαση γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθούν τα δημοτικά ΜΜΕ από τις δημόσιες συχνότητες , αλλά να βγουν σε δημοπράτηση.
Ο κ. Κυριακίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως υπογράμμισε η απόφαση δεν αφορά μόνο το δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, αλλά όλους τους δημοτικούς φορείς της χώρας.

Newsroom Αθήνα 9.84

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο