Περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον αυτοκράτορα Αδριανό και στην ιδιαίτερη πνευματική σχέση που ανέπτυξε με την Αθήνα της διανόησης και της αναγέννησης των ελληνικών Γραμμάτων στη ρωμαϊκή περίοδο, συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.
Η έκθεση «Αυτοκράτωρ Αδριανός και η Αθήνα της διανόησης στην εποχή του», θα υλοποιηθεί μετά από πρόταση του Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη χώρα μας, καθηγητή Εμανουέλε Πάπι (Emanuele Papi). Μετά και τη χτεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αίθουσα 31Α της συλλογής των ρωμαϊκών γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου 2017 έως τα τέλη του 2018.
Αφορμή για τη διοργάνωσή της αποτελεί η συμπλήρωση 1.900 χρόνων από την ανάρρηση του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον θρόνο, γεγονός που ήδη έχει επισημανθεί από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και ευρωπαϊκούς φορείς. Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συμμετείχε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κοινής πολιτισμικής βάσης που αποτέλεσε ένα από τα πιο ουσιαστικά στοιχεία του δυτικού πολιτισμού.
Από την άποψη αυτή, η συγκεκριμένη περιοδική έκθεση σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα εορτασθεί το 2018 και θέτει στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με τη σημασία, την προστασία και διατήρηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πρωτοβουλία για την εκθεσιακή συνέργεια χαίρει της αποδοχής και υποστήριξης των ανώτατων πολιτειακών θεσμών των δύο χωρών, καθώς πρόκειται να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντίστοιχα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 44 εμβληματικά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν πορτραίτα του αυτοκράτορα Αδριανού, προτομές και κεφαλές φιλοσόφων, ρητόρων και πνευματικών ανδρών που συμβολίζουν τη διανόηση και φιλοσοφική σκέψη της εποχής του στην Αθήνα, καθώς και στήλες με εφηβικούς καταλόγους της ρωμαϊκής εποχής. Τα έργα σχεδόν στο σύνολό τους εκτίθενται μόνιμα στην αίθουσα 31 Α, γνωστή και ως «αίθουσα των Κοσμητών».