Aντιδράσεις για το εργατικό δυστύχημα στο Δήμο Αθηναίων

Την τελευταία του πνοή άφησε ο 42χρονος Θανάσης Καλογέρης, πατέρας δύο παιδιών, εργάτης στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όταν την Τετάρτη παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή του Κολωνού την ώρα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Πριν από μερικές ημέρες ένας ακόμη εργαζόμενος, πατέρας επίσης δύο παιδιών, στην Κρήτη, είχε τραυματισθεί σοβαρά μετά από πτώση εν κινήσει απορριμματοφόρου.
 Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ που σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Η «μαύρη» λίστα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην αποκομιδή των απορριμμάτων που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας
ή τραυματίζονται σοβαρά αυξάνεται ανησυχητικά και οι αρμόδιοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τις ευθύνες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες πριν θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι κυβερνώντες και οι αιρετοί κωφεύουν.

Δείχνουν μία απίστευτη τυπικότητα στην εφαρμογή του μνημονίου που συμφώνησε συγκυβέρνηση και τρόικα και επιβάλει την «αποψίλωση» του μόνιμου προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και γενικώς την εργασιακή «ζούγκλα». Πρόσφατα μάλιστα έβαλαν στο στόχαστρο και τα Β.Α.Ε.».

Συνεχίζοντας η ομοσπονδία αναφέρει πως: «Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, που είναι άμεσο επακόλουθο της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομική Προστασίας(Μ.Α.Π.), η έλλειψη μέριμνας ακόμη και για την στοιχειώδη εκπαίδευση, η εναλλαγή προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας (2μηνα, 8μηνα, κοινωφελή εργασία Ο.Α.Ε.Δ. κ.λπ.) και η αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών που πολλές φορές υποβαθμίζουν όλα τα παραπάνω για να «βγει η δουλειά», είναι οι πραγματικές αιτίες των αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα στο χώρο των υπηρεσιών Καθαριότητας των Ο.Τ.Α.

Και είναι υπεύθυνη και η συγκυβέρνηση που αντί να μεριμνά για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, δρομολογεί ακόμη και την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων και την περικοπή-κατάργηση του Επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση-μνημείο αναλγησίας του Αρείου Πάγου που αναγνωρίζει (άκουσον άκουσον) «συνυπαιτιότητα» των εργαζομένων στα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα, τη στιγμή που οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αγνοούνται με ευθύνη της εργοδοσίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το λογικό και το παράλογο στα χρόνια της εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων χάνουν το βασικό τους νόημα. Ας ελπίσουμε πως ο 42χρονος Θανάσης Καλογέρης θα είναι το τελευταίο θύμα. Ας ελπίσουμε οι ιθύνοντες να κάνουν κάτι… έστω και αργά».
 Τέλος το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ανακοίνωσε ότι: «πραγματοποίησε τη Τετάρτη 23-3-2016 παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Αθηναίων Καμίνη με αφορμή τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα που έφτασαν σε σημείο να έχουμε και νεκρό.

Στη παρέμβαση μας αναδείξαμε ότι τα εργατικά ατυχήματα στο Δήμο της Αθήνας αποτελούν συχνό φαινόμενο λόγω της παντελής έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά της υποστελέχωση που επικρατεί σήμερα στο Δήμο λόγο της έλλειψης προσωπικού αλλά και την υποβάθμιση στο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Καταγγείλαμε τη υποκριτική στάση του Δημάρχου που έκανε ότι δεν γνώριζε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του αμαξοστασίου. Έχει ευθύνες γιατί υλοποιεί πλήρως την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο στόχο έχει την μείωση του «κόστους» δημιουργώντας αυτές τις ελλείψεις και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε τους συναδέλφους να διεκδικήσουν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να απαιτήσουν τώρα τη πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού με πλήρη Μισθολογικά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα, κανένας δήμαρχος και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο