Ποιον κίνδυνο για την υγεία αυξάνει η αϋπνία


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

H αϋπνία μπορεί να δημιουργεί διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σύμφωνα με μια νέα κινέζικη επιστημονική μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τσιάο Χε, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 161.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 27% για όσους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, κατά 11% για όσους δυσκολεύονται να μείνουν συνεχώς κοιμισμένοι για ώρες και κατά 18% για όσους το πρωί αισθάνονται ότι δεν κοιμήθηκαν καλά και δεν ξεκουράστηκαν. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους ξυπνάνε πολύ νωρίς.
Για τις γυναίκες με αϋπνία ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από ό,τι για τους άνδρες. Είναι πάντως γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αϋπνία για διάφορους λόγους (γενετικούς, ορμονικούς, ψυχολογικούς κ.α.).
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη φλεγμονή κ.α.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο