Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμίδων

Η έλλειψη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων, άρα και σε αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κοιμάστε αρκετά μπορεί να πάρετε παραπάνω κιλά και μάλιστα χωρίς να καταλάβετε το λόγο. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αυτοί που κοιμόντουσαν λιγότερο λάμβαναν 385 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Ένα κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θερμίδες, οπότε οι 385 θερμίδες την ημέρα σε διάστημα ενός μήνα αντιστοιχούν σε επιπλέον 1,5 κιλό, ενώ σε διάστημα ενός έτους σε 20 ολόκληρα κιλά!

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες υιοθετούν σε γενικές γραμμές μια διατροφή πιο φτωχή σε πρωτεΐνες αλλά πιο πλούσια σε λιπαρά.

Μια πρόσφατη πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep παρέχει κάποιες ενδείξεις. Ο περιορισμός του ύπνου σε 4,5 ώρες ανά νύχτα συγκρίθηκε με την κανονική διάρκεια του ύπνου για 4 νύχτες σε μια ομάδα νεαρών, υγιών ενηλίκων. Όταν μετρήθηκαν στο τέλος των 4 ημερών, η αναλογία 2 ορμονών υπεύθυνων για τα επίπεδα της πείνας, η γκρελίνη (η οποία αυξάνει την όρεξη) και η λεπτίνη (η οποία μειώνει την όρεξη) μεταβλήθηκε και ευνοούνταν περισσότερο η γκρελίνη.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή μέτρησε κάτι που οι άλλες δεν έχουν μετρήσει: η κατανάλωση σνακ, ιδιαίτερα αντικείμενα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες, ήταν υψηλότερη μετά τον περιορισμό του ύπνου – και, εντυπωσιακά, τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών των συμμετεχόντων αυξήθηκαν στην ώρα της μεγαλύτερης κατανάλωσης σνακ. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι χημικές ουσίες που αυξάνουν την όρεξη (όπως η γκρελίνη), αλλά το πιο σημαντικό, τονώνουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Έτσι, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να κάνει την πράξη της κατανάλωσης φαγητού πιο ικανοποιητική.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο