Χαριστικό παζάρι βιβλίων στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση που κατέγραψε το χαριστικό παζάρι βιβλίων που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών.

Μέσα σε 11 ώρες από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, 9:00-18:00 την Τετάρτη και 9:00-11:00 την Πέμπτη, τα περίπου 4.000 αντίτυπα που βρίσκονταν στους πάγκους, εξαντλήθηκαν.

Έτσι, η τριήμερη διάρκεια του (29/6-1/7) έγινε διήμερη, αφού τα αποθέματα δεν ανανεώθηκαν, αλλά και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού ήταν τεράστιο, με την επισκεψιμότητα να ξεπερνάει τα 700 άτομα. Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά διαφόρων εκδοτών, κυρίως των θεωρητικών επιστημών και της λογοτεχνίας, αλλά όχι μόνο, έγιναν ανάρπαστα. Ο κάθε επισκέπτης
είχε δικαίωμα να αποκτήσει δωρεάν μέχρι και 5 τίτλους.

Το παζάρι ήταν πρώτα και κύρια μια κίνηση εξωστρέφειας. Για το κοινό, η επίσκεψη αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη γιατί πολύς κόσμος βλέπει το κτίριο από μακριά και δεν μπαίνει. Πλέον, όσοι ήρθαν χθες και σήμερα στο παζάρι, ενδεχομένως να γίνουν μόνιμοι επισκέπτες και χρήστες.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο χώρος είναι ανοιχτός στο αναγνωστικό κοινό, καθημερινά 9.00-15.00, παρά το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Φοιτητές και ερευνητές εμφανίζονται κάποιες φορές τα πρωινά στο μικρό αναγνωστήριο και εξακολουθούν να αποτελούν τους μόνιμους θαμώνες.

Χαριστικό παζάρι βιβλίων στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών2

Η διαρκής ροή του κόσμου και το μεγάλο εύρος των ηλικιών ήταν τα στοιχεία που του έκαναν εντύπωση, παρότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε τέτοιες εκδηλώσεις, αφού ένα μεγάλο μέρος του κοινού ψάχνει παρόμοιες δράσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η δωρεάν διάθεση σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσέλευση, αλλά δεν ήταν το μοναδικό κίνητρο, εφόσον ο κόσμος γνώριζε ποια βιβλία θα μπορούσαν να τον ενδιαφέρουν.

Η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών συγκαταλέγεται στις 5 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Η συλλογή της περιλαμβάνει τουλάχιστον 220.000 τίτλους βιβλίων και 3.500 περιοδικών (συνολικά περίπου 500.000 τόμους).

Το υλικό της, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, χειρόγραφα, αρχειακό υλικό, κτλ.,προέρχεται από δωρεές, ανταλλαγές και αγορές.

athina984.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο